Bahadır Baş
Ordu SMMM Odası
Yön.Kur. Üyesi
bahadirbas@hotmail.com

 

ÖDEMELERİNİ BANKA ARACILIĞI İLE YAPAN MÜKELLEFLER VERGİ VE SGK CEZALARINDAN KURTULABİLMEKTEDİR
Vergi ve SGK uygulamalarında banka hesaplarının önemli bir yeri bulunmaktadır. Maliye ve SGK son zamanlarda yapmış olduğu düzenlemelerde, ödemelerin banka üzerinden yapılmasını zorunlu tutmaktadır. Bunun amacı kayıt dışılık ile etkin mücadele edebilmektir. Bu nedenle Bankadan yapılacak işlemlere uymayanlara çeşitli cezai müeyyideler getirilmektedir.

Bu haftaki yazımızda Bankaların bu önemli işlevi konusunu değerli okuyucularımıza bazı hatırlatmalarda bulunmak istedik. 

  1. 1-Banka hesaplarınızı sadece ticari işlemler için kullanınız.
    Banka hesaplarından firmanıza ait olmayan ödeme ve tahsilâtlar kesinlikle yapılmamalıdır. Şahsi işlerle ilgili tahsilât ve ödemeler ticari hesaplardan yapılmamalıdır.Her hangi bir vergi incelemesinde, şahsi işlemlere ilişkin banka hareketlerinin, şirket veya ticari işletme üzerinden yapılması durumunda bu tutarların işletmeden çekilen değer olarak değerlendirilecek ve vergilendirilmesi söz konusu olacaktır.

    2- İşyeri  kira ödemeleri mutlaka banka ve benzeri finans kurumlarının dekontları ile ispatlanmalıdır.
    İşyeri kiraları tutarı ne olursa olsun bankadan ödenmek zorundadır. Banka veya posta idaresinden ödeme veya tahsilat yapmak zorunda olduğu halde buna uymayanlara elden tahsil ettikleri veya elden ödedikleri para için, kira tahsilat ve ödemelerine taraf olanların mükellefiyet durumlarına göre aşağıda belirtilen cezalardan az olmamak kaydı ile tahsilat ve ödemeye konu bedelin % 5’ i kadar her bir işlem için özel usulsüzlük ceza kesilir.
    Bankadan Ödenmeyen Her bir İşyeri Kirasına uygulanacak özel usulsüzlük cezası, mükellef guruplarına göre farklılık arz etmekte olup;
    Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında, 1.200 TL Özel Usulsüzlük Cezası Kesilmektedir.
    İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında, 600 TL Özel Usulsüzlük Cezası Kesilmektedir.
    Örnek: ORDU  Ltd.Şti. sahibi olduğu işyerini 3.000 TL karşılığında ikinci sınıf deftere tabi bir mükellefe kiraya vermiş ve kirayı elden tahsil etmiş olması halinde; Ordu Ltd.Şti.’ ye 1.200 TL (3.000 x %5 = 150 TL en az haddin altında oluğu için 1.200 TL). Kiracı ikinci sınıf mükellefe ise 600 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

3- Naylon  Fatura veya Yanıltıcı Belgelerden korunmak için işlemlerinizi Bankacılık sistemi üzerinden gerçekleştiriniz;
Ödemenin banka kanalı ile yapılması çok önemlidir. Banka Ödemesi şirketin defter ve belgeleri üzerindeki kayıtlarla desteklenmelidir. Ödemenin çek veya kredi kart ile ödenmesi durumu da mükellefleri naylon ve sahte fatura ile ilgili yaptırımlardan koruyacak bir önlem olacaktır.
Sahte olduğu ileri sürülen faturanın bedelinin çek veya banka gibi bir ödeme aracı ile yapılmış olması halinde faturanın sahteliğinden söz edilip edilemeyeceği hususundaki özellikle sorumluluk konusu (VUK m. 11, KDVK m. 9) açısından başta olmak üzere yaygın kanaat, ödemenin banka aracılığı ile ya da çek düzenlenmesi yoluyla gerçekleştirildiğinde faturanın sahteliğinden söz edilemeyeceği şeklindedir. Yargı kararlarında da banka kanalı ile veya çek ile ödeme yapılması hususu dikkate alınan bir konudur.
Mükellefler sahte belge kullanımı tenkidini bertaraf etmek amacıyla banka kanalı ile çek ya da PTT aracılığı ile ödeme yapmaya çalışmaları, (defter ve belge ödevine ilişkin) diğer yükümlülüklerini de eksiksiz yerine getirmeleri ispat yükümlülükleri açısından büyük önem taşımaktadır.

4-  Ücretlerin bankadan ödenmesi her türlü SGK ve İş davalarına karşı işvereni korur.
İşyerinde çalışan toplam personeli 10 kişiyi aşan işyerleri, personel maaşlarını Bankalardan veya Posta Havalesi ile ödemek zorundadır. Her bir personel için aylık cezası 300,00 TL. dirKıdem tazminatı ve İhbar tazminatı ödemeleri çalışan işçi sayısına bakılmaksızın mutlaka banka kanalı ile ödenmelidir.

5-  8.000,00 TL. yi geçen alım ve satışlarınız mutlaka banka araçları ile ödenmelidir.
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden(Türkiye\'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları, 8.000.- Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerinin banka ve özel finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunludur.
Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için bu maddeye göre uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 5\'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapılması ihtiyaridir. Bu zorunluluk tahsilat veya ödemeye taraf olan ve her iki tarafta bulunan mükellef için geçerlidir.
Her ne kadar 8.000,00TL (sekizbintürklirası)’nı geçen ödeme ve tahsilatların bankadan ödeme, tahsilat zorunluluğu olsa da, bu tutarın altındaki ödemelerin tamamının bankadan ödemesi mükellefler için önemli bir güvenlik sağlayacaktır.

6- Şirket Kuruluşlarında Sermayenin ¼ nün Tescilden Önce İleride Kurulacak Şirket Adına Açılacak Bir Banka Hesabına Yatırılması Gerekir.
Anonim şirket kuruluşunda nakdi sermayenin en az dörtte birinin tescilden önce, gerisinin ise şirketin tescilini izleyen yirmi dört ay içinde ödenmesi gerekir (TTK m. 344). Nakdi ödemeler bir bankada, kurulmakta olan şirket adına açılacak özel bir hesaba, sa­dece şirketin kullanabileceği şekilde yatırılır. (TTK m. 345).
Bu hükümler 6335 sayılı Ka­nun’la değişik TTK m. 585 uyarınca limited şirket kuruluşunda da uygulanır.

Sonuç ve Değerlendirme; Vergi mükelleflerinin ödemelerini banka sistemi üzerinden yapmaları kayıt dışılığın önlenmesine katkı sağlamanın yanında vergi mükellefleri için vergi ve sgk cezaları ile karşılaşmamak için bir güvenlik müessesi adeta vergi cezalarına karşı kalkan olmaktadır.
En küçük hatada bile büyük cezalarla karşılaşılmakta olduğumuz bir süreci yaşıyoruz. Bundan dolayı bu yazımızda mükelleflere Bankacılık sektörü üzerinden yapılacak ödemelerde dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde paylaştık.
Cezalı duruma düşülmemesi için yukarıda ifade ettiğimiz açıklamaların dikkatlice okunması ve gerekli önlemlerin alınması okuyucularımıza fayda sağlayacaktır.
İyi haftalar dileklerimiz ile...
(Kaynak: Ordu Yorum Gazetesinden Alınmıştır)