1-7 MART MUHASEBE HAFTASI KAPSAMINDA ORDU ÜNİVERSİTESİ ÜNYE İİBF’DE OMBUSDMANLIK – MUHASEBE VE BAĞIMSIZ DENETİM PANELİ DÜZENLENDİ.
1-7 Mart Muhasebe Haftası Kapsamında Ordu Üniversitesi Ünye İİBF’de “OMBUSDMANLIK – MUHASEBE VE BAĞIMSIZ DENETİM” Konulu Seminer Düzenlendi. Panele Konuşmacı Olarak Oda Başkanı Bahadır Baş, Oda Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Nedim Dikmen, Panelin Oturum Başkanlığını ise Oda Başkan Yardımcsı Orhan Murat GÜR Yaptı.
Panele Ordu Üniversitesi Ünye İİBF Dekanı Prof. Dr. Gürol ÖZCÜRE, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Aydın Ekmekçi, Önceki Dönem Oda Başkan Yrd. Sezai Kantar, Oda Disiplin Kurulu Başkan Yrd. Saynur Torunoğlu, Etik Kurulu Üyesi Kenan Akar, Ünyeli Meslek Mensupları, Ünye İİBF Bölüm Başkanları, Öğretim Üyeleri ve Öğrenciler Katıldı.
Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Değerli hocalarımıza böyle bir ortamı bize sundukları için teşekkür ediyorum. Hocalarımız okuduğunuz bölüm ile ilgili alanların teorisini anlatıyorlar. Sizlere bir vizyon, bir düşünme şekli kazandırıyorlar. Üniversite sizlere iş bulmaz. Seçtiğiniz alan ile ilgili nasıl düşünmeniz, sorunları nasıl çözmeniz gerektiğini öğretir. Bugün muhasebe mesleğini konuşacağız. İlhanlılar ile başlamış, Anadolu Selçuklu Devleti’nde ve Osmanlı’da merdiven sistemi daha da mükemmelleşmiş. Bizim bugün kullandığımız muhasebeyi Osmanlı uygulamamış çünkü Osmanlıda sanayi kesimi yok, ticari burjuvası yok, fabrikası yok. Devlet muhasebesi var. Her şeyi devlet organize ettiği içinde ihtiyaç duyulmamış. İhtiyaç duyulmayan şey maalesef gelişmiyor. Dünyada muhasebe mesleğinin babası atası Luca Pacioli’dir. Yazdığı kitapta 1494 yılında, defterlerin notere tasdik edilmesi gerektiğini, çift yanlı kayıt sistemini bugünkü anlam da muhasebeyi anlatmış.
Meslek yasası 1800’lü yılların sonunda İngiltere’de Fransa’da mali müşavirlik mesleği yasalarda kanunlarda tanımlanmış. Hukuksal metin ve çerçeve olarak konulmuş. Bizlerde ise 1989 yılında kanunlarda tanımlanmış. Avrupa’dan yüz yıl sonra bizlere meslek unvanı tanımlanmış. 3568 sayılı yasa dediğimiz, bugün ruhsatımızı aldığımız, işimizi yaptığımız, beyanname gönderdiğimiz yasa 1989 yılında çıkmış. Mesleğin biz bugün 31. Yılını kutluyoruz. Bu 31 yıllık sürede de bugün bizim konuştuğumuz yapay zekâ, denetim konusunu dünyada konuşuyor. 100 yıllık farkı TÜRMOB ve Odalar özverili çalışmaları ile kapatmış. Muhasebe özel bir dildir. Bizler bu düşünceyi, bu felsefeyi, bu dili anlatmaya çalışıyoruz.
Bağımsız Denetim konusunda 2011 yılında 660 sayılı KHK ile Kamu Gözetim Kurumu kuruldu. Dünyadaki gelişmelere paralele doğru bir düzenleme idi. Bağımsız Denetim konusunda ülkemizdeki yaklaşık 800.000 şirketin denetlenmesi beklenirken bugün bu rakam sekizbinlerde. Ülkemizde yaklaşık onsekiz bin bağımsız denetçi var fiilen bağımsız denetim yapan ikibin civarında. Şefaflaşma, hesap verebilirlik konularında bir gelişme bekleniyorsa bağımsız denetime tabi şirket sayısı artmalı, bağımsız denetçi sayısı artmalıdır. Bağımsız denetçi olabilmenin en önemli şartı Mali Müşavir olmaktır. Bağımsız Denetim ayrı bir meslek yeni bir meslek değildir. Muhasebenin farklı bir koludur.
Konuşmasının devamında Oda Başkanı Bahadır BAŞ; Ülkemizde Kısaca Bağımsız Denetim Süreci ve Bağımsız Denetime Tabi Olma Kriterleri konusunda bilgilendirme Yaptı.
Dr. Öğr Üyesi Nedim Dikmen İse; Ombudsmanlık nedir, Ombudsman’nın görevleri nelerdir konuları hakkında bilgiler sundu.