ORDU SMMM ODASINDA ‘‘7061, 7103, 7104 ve 7144 SAYILI KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE VERGİ MEVZUATINDAKİ GÜNCEL DEĞİŞİKLİKLER’’ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.
Ordu Mali Müşavirler Odası, 8 Haziran 2018 Cuma Günü 14.00 – 17:00 saatleri arasında Oda Toplantı Salonu’nda 7061, 7103, 7104 ve 7144 Sayılı Kanunlar Çerçevesinde Vergi Mevzuatındaki Güncel Değişiklikler’’ konulu seminer düzenledi. Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, E. Vergi Başmüfettişi YMM Burhan DÜZ, E. Vergi Başmüfettişi YMM İrfan VURAL, meslek mensupları ile stajyerler katıldı.
Meslek mensupları için en önemli sigorta mesleki güncel bilgiye sahip olmaktır.
Açış konuşması yapan Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Bugün Aybastılı Eski Vergi Başmüfettişi Gelirler Kontrolleri Derneği Genel Başkanı YMM Burhan DÜZ bizlerle birliktedir. Kendisini ne zaman arasak bize emeğini, zamanını ve gönlünü açıyor. Yine bir diğer üstadımız YMM İrfan Vural bizlerle birliktedir. Kendisi Hacettepe Üniversitesi’nde muhasebe ile ilgili dersler vermektedir. Aynı zamanda kurumlar vergisi alanında Türkiye’de çok önemli bir değerdir. Kendilerine bizleri kırmayıp bugün burada oldukları için teşekkür ediyorum.’’dedi.
‘‘Türkiye tarihinde üst üste iki kere vergi yasalarıyla ilgili kanun yayımlandı. 7103 sayılı kanun ile 39, 7104 sayılı kanun ile 21 adet vergi yasasıyla ilgili değişiklik yapıldı. 7103 21 Mart’ta, 7104 ise 28 Mart’ta yürürlüğe girdi. 7104’ün 13. Maddesinde Maliye Bakanlığı verginin ödenme zamanı katma değer vergisi kanunun 46. Maddesiyle yeni bir düzenleme yetkisi aldı. Maliye Bakanlığı işletme defteri tutanların katma değer vergisi ödemesini 01.01.2019 tarihinden itibaren izleyen ikinci ayın sonuna kadar vadesini erteleme gibi önemli bir yetki alıyor. Bizim anayasamızın 73. Maddesinin 4. Fıkrasında vergiler kanunla konulur, kanunla kaldırılır deniyor. Ama maalesef son 5-6 yıldır kanunilik ilkesinden uzaklaşıyor, idarelik ilkesine yanaşıyoruz. Vergi kanunları yasayla konulur, yasayla kaldırılır. İdarelik ilkesini kanunilik ilkesinden sapma olarak görüyoruz. 7104’ün 12. Maddesinde 01.01.2019 tarihinden itibaren hasılat esası sistemi getirildi. ’dedi.
Af vergi ödeyenleri, vergi idaresini ve muhasebecileri çok ciddi anlamda erozyona uğratıyor.
‘‘1983’te 2801 sayılı yasa, 1992’te 3787 sayılı yasa, 2003 yılında 4811 sayılı yasa, 2011 yılında 6111 sayılı yasa, 2016 yılında 6736 sayılı yasa ve en son 2018 yılında 7143 sayılı yasa çıkartılmıştır. 1983 yılından bu yana 6 tane af yasası çıkmıştır. Vergi affı yasası hem vergi idaresini hemde mali müşavir camiasını zayıflatıyor. Bu camiaya yapılacak en büyük kötülüklerden birisi af yasalarıdır. Her 3 yılda bir af çıkartılıyorsa, insanlar muhasebeciye inanmaktan, düzenli olarak vergi ödemekten kaçınırlar. Vergi yasalarında af uygulamasının gelir artıcı bir politika olarak görülmesini istemiyoruz. Af yasaları mecliste 4/3’nün çoğunluğu gibi nitelikli bir çoğunlukla çıkartılmalıdır. Af vergi adaleti ve vergi ödeme bilinci açısından düzenli vergi ödeyenleri, vergi idaresini ve muhasebecileri olumsuz etkiliyor’ dedi.
Aidatlarını düzenli olarak ödeyen meslektaşlarına teşekkür eden BAŞ; “Bu seminerlerimizi sizlerin aidatları ile yapıyoruz. İftar programlarını sizlerin aidatları ile yapıyoruz. Bizlere sahip çıktığınız, yaratılan bütün olumsuzluklara rağmen aidatlarınızı ödediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu odanın üyesi olmaktan, başkanı olmaktan onur, mutluluk ve gurur duyuyorum. Çünkü sizlerin destekleri ile bizler buralarda oluyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum.’’ Dedi.
E.Vergi Başmüfettişi YMM Burhan DÜZ; ‘‘Doyduğumuz topraklardan, doğduğumuz topraklara gelmemize vesile olan ve bugün sizlere sunumu sunmamıza fırsat tanıyan Oda Başkanı Bahadır BAŞ’a ve Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte olmaktan çok mutlu ve sevinçliyim. Eğitim hepimiz için çok önemlidir. Ben Ordu Odası’nı Ankara’da da olsam sürekli takip ediyorum. Eğitime hiçbir zaman hiçbir mücbir sebep kabul etmeden devam eden her ay düzenli olarak devam eden Ordu Mali Müşavirler Odası’nı tebrik ediyorum. ’’dedi.
E.Vergi Başmüfettişi YMM İrfan VURAL ise; ‘‘Her ne kadar Ankara’dan kalkıp gelsekte, kendimizi ev sahibi gibi hissediyoruz. Burada bulunmamıza vesile olan Oda Başkanı Bahadır BAŞ başta olmak üzere vesile olan herkese teşekkür ediyoruz. Bugün vergi mevzuatı güncel değişikliklerine değinmeye çalışacağız. Verimli ve yararlı bir eğitim olmasını temenni ediyoruz.’’dedi.
Açış konuşmalarının ardından 7061 Sayılı Kanunla Vergi Uygulamalarında Yapılan Düzenlemeler, 7103 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemeler, 7104 Sayılı Kanunla KDV Kanununda Yapılan Düzenlemeler, 7144 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemeler konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Katılımcılara plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaketler katılımcılara takdim edildi. E. Vergi Başmüfettişi YMM Burhan DÜZ’e Oda Başkanı Bahadır BAŞ, E. Vergi Başmüfettişi YMM İrfan VURAL’a Başkan Yardımcısı Ercan YURTTAŞ tarafından plaket takdim edildi.