ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MYO ÖĞRENCİLERİNE ORDU DEFTERDARI KEAMALETTİN IŞIK VE ORDU MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BAŞKANI BAHADIR BAŞ VERGİ VE MUHASEBE HAFTASINI ANLATTILAR…


1-7 Mart Muhasebe Haftası Kapsamında Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO’da ‘‘Muhasebe Mesleğinin Ülke Ekonomisindeki Yeri ve Önemi” Konulu Seminer Düzenlendi. Seminerin Oturum Başkanlığını Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL yaptı. Seminere konuşmacı olarak Ordu Defterdarı Kemalettin IŞIK ve Oda Başkanı Bahadır BAŞ katıldı.


Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL; Şubat ayının son haftası Vergi Haftası olup devamında da Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır. Öncelikle sizlerin muhasebe haftasını kutluyorum. Muhasebe mesleğine en yakın okullar sizlersiniz. Bu nedenle bu haftamızda sizlerle birlikte olmak, sizlere söyleşi yapmak ve soru cevap şeklinde programımızı sonlandıracağız. 
Osmanlı’dan bu yana en önemli makam defterdarlıktır. Defterdarlıklar devleti temsil eden makamdır. Bulunduğu ilde Vali’den sonra gelen en yetkili makamlardan birisidir. 1.1.1990 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler kanunu gereği odalarımız kuruldu. Vergi olmazsa olmazımızdır. Vergi olmazsa devletimiz olmazımızdır.’’ dedi. Ve İlk sözü Ordu Defterdarı Kemalettin Işık’a verdi.


Ordu Defterdarı Kemalettin IŞIK; Şubat ayının son haftasıyla Mart ayının ilk haftası her yıl Vergi Haftasını kutluyoruz. Kutlamaktan çok etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Farkındalık oluşturmak, vergiyi anlatmak verginin ne anlama geldiğini okullarda, toplumda anlatmaktır. Muhasebe Haftası 1-7 Mart olarak kutlanmaktadır. Aslında süreç olarak art arda gelmesi bizim içinde bir güzelliktir. Programlarımızı da birlikte yapıyoruz. Muhasebeci mali müşavirler bu anlamda hem meslektaşımızdır hem de kendilerinin çok katkılarını görüyoruz. Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ bu anlamda çok girişimci ve katkı oluşturmak için sürekli çabaladığını görüyorum. Verginin tanımında mali gücü oranında herkes vergi ödemek zorundadır. Verginin diğer bir tanımı da zorla alınan paradır. Diğer bir tanımı da hiçbir karşılık gözetilmeden beklenilmeden ödenen paradır. Vergiyi nesnel, özel, tüzel herkes ödemek mecburiyetindedir. Vergide her şey kanunla yapılır. Üç türlü vergi sistemimiz var. Gelirden alınan vergi, harcamalardan alınan vergi birde varlıktan alınan vergi vardır. Gelirden ödenen vergiye kurumlar vergisini örnek gösterebiliriz. Harcamalardan ödenen vergiye örnek olarak her aldığımız şeye KDV ödüyoruz, araç alıyoruz ÖTV ve damga vergisi ödüyoruz. Birde varlık üzerinden alınan vergimize örnek olarakta emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi gibi vergileri örnek olarak gösterebiliriz. Her bir vergi için ayrı bir kanun yazılmıştır. Bu kanunlarda anayasaya aykırı olmamak şartıyla oluşturulmuştur.’’ dedi.
Oturum Başkanı Ertuğrul Yüksel ikinci sözü Oda Başkanı Bahadır Baş’a verdi.


Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Bu hafta kapsamında burada olmaktan sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bizleri buraya davet eden değerli hocam ve değerli meslektaşım Neslihan Çelebiye ve okul müdürümüze teşekkür ediyorum. Yeni bir jenerasyon yeni bir dünya var. Teknolojik değişim, teknoloji dönüşüm çok önemlidir, bunu kavramamız lazım. Bunu yaşantımıza sokmamız lazımdır. Üniversitenin logosu, üniversitenin adı çok önemli değildir. Önemli olan sizin kendinizi yetiştirmeniz, kendinize değer katmanızdır. Adem olmak adam olmak sizin kendi elinizdedir. Bu değer sizin özünüzde yatıyor, bu özü çıkartmakta sizin elinizdedir. Bu salondan, bu okuldan çıkıp ülkeye değer katmanız çok önemlidir. 
Bugün muhasebe haftası etkinlikleri kapsamında buradayız. Sizlere kısaca muhasebe haftasından bahsetmek istiyorum. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır. 1 Mart Muhasebeciler günü, özel bir gün olmasından öte, ülkemizde mesleğin başlangıç tarihlerinden biridir. 1 Mart 1989 tarihi, “3568 Sayılı Meslek Yasasının TBMM Genel Kuruluna sevk edildiği tarihtir. “Mesleğin yasalarla adının koyulduğu gündür.
13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden 109 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir ile 18 bin stajyer ülke genelinde faaliyet göstermektedir.” ’’dedi.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan katılımcılara seminer bitiminde Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Abdullah EREN tarafından seminer anısına birer plaket takdim edildi.