ORDU MİLLETVEKİLİ DR. MUSTAFA ADIGÜZEL’DEN ORDU MALİ MÜŞAVİRLER ODASINA ZİYARET.

CHP Ordu Milletvekili Sayın Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ’ı ziyaret etti.

Bütün dünyada büyük bir salgın halinde yayılan koronavirisü (covid-19)  ile ilgili olarak ülkemizde, devlet ve millet olarak dikkat edilmesi ve alınması gereken önlemler ile özellikle büro çalışanlarının dikkat etmesi gereken konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Ziyarette Oda Başkanı Bahadır BAŞ; Bugün Sayın Milletvekilimiz odamızı ziyaret ederek hem muhasebe haftamızı kutladı. Hem de bu yaşanan olağanüstü durumla ilgili olarak görüşlerini bizlerle paylaşacak. Sayın milletvekilimizin yaşanan Koronavirüsü ile ilgili sürecin başından bu yana önemli katkılar, önemli açıklamalar yaptı.  Bilim kurulunun kurulması, İran sınırının kapatılması gibi konularda da önderlik edip görüşlerini bütün kamuoyu ile paylaştı. Ülkemize katkı sağlamaya çalışan bu virüs ile mücadele de nasıl yol almamız gerektiğini ifade eden değerli bir tabip ve milletvekili.

Ben bu konunun uzmanı olmayanların kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini, vatandaşta panik ortamı oluşturduklarını düşünüyorum. Bence konunun uzmanlarının görüşleri bizler için çok daha önemli.  Yine hükümetin bu virüs konusunda bu zamana kadar aldığı Umre olayına kadar aldığı önlemleri gerçekten panik yaratmayan kaos yaratmayan sağ duyulu bir şekilde ortak aklı kullanan bir anlayış ile süreci olumlu yönettiklerini görüyorum. Bu son Umre olayında daha planlı ve daha organize hareket edilebilirdi.

Koronavirüs bürolarımızı da tehdit ediyor. Sayın Milletvekilimizin bizler için söyleyecekleri çok önemli başlıklar ve dikkat etmemiz gereken konular var. Kendisine nazik ziyareti çok teşekkür ediyorum. Sayın Milletvekilimiz doktor. Kendisinin ve bütün sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutuluyorum.

Ziyarette Milletvekili Sayın Dr. Mustafa Adıgüzel; Muhasebe Haftanızı bizzat gelip burada tebrik etme şansım olmadı gecikmeli de olsa kutluyorum. Yine 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tüm sağlık çalışanlarımızın tıp bayramını kutluyorum. Önemli bir süreçten geçiyoruz. Önemli bir sınav veriyoruz. Burada hem devlet olarak hem de millet olarak yapmamız gerekenler var. Ben özellikle önümüzdeki 15 günü havalarda Türkiye genelinde soğuyacak, kar yağışı da bekleniyor ve Nisan ayı çok kritik bu süreçleri hep birlikte hem iktidar olarak hem de muhalefet olarak aşmak için üstümüze düşenleri yapmak zorundayız. 

Bu süreçte hem Sağlık bakanıyla hem de Milli Eğitim Bakanı ile önemli ilişkiler kurduğumuz söyleyebiliriz. Benim üç konuda eleştirim var. Devlet olarak yapmamız gerekner. Birisi test miktarı ile ilgili azlık idi, sayısı artırılmalı ki daha fazla hasta tespit edilip hemen izole edebilelim, Türkiye bu konu da çok geri kaldı. Bir merkezde çalışılıyor Ankara’da bakanda bu konu da eleştirilerimizi haklı buldu ve şuanda Türkiye genelinde yaygınlaştırılıyor yedi bölge ve daha fazla test istemek için kriterler genişletildi bu konuyu aştık.

Bu Corona virüsünün yüzde beşi yoğun bakım ihtiyacı hissettiriyor ve çok yüksek bir rakam öyle bir durumda bazen, İtalya’nın düştüğü durum gibi hastalardan birini tercih etmek durumunda kalmamalıyız. Yani bizim yoğun bakım solunum cihazımız olmadığından hasta kaybetmememiz lazım. Bu cihazlar kolay üretilebilen ve tedarik edilebilen cihazlar değil bununla ilgili büyük firmalarımız ve holdinglerimizin desteği ile hemen üretime başlayıp elimizdeki cihaz sayımızı artırmalıyız.

Diğer bir konu da Umre konusu, bu konuyu iyi yönetemediler. Umreye giden vatandaşlarımız Güney Asya da hastalığın yoğun olduğu Müslüman ülkelerden gelenler ile yoğun ilişkiye giriyorlar. Orada biliyorsunuz dinimizde ibadetler toplu yapılıyor. Dolayısıyla bunların hepsi bu grubu riskli yapıyor. Diğer ülkelerden gelenlere uygulanan karantina mecburiyetinin hasta olmasa bile karantina uygulanmasını önerdik. Fakat bunun sadece son 5 bin kişilik kısmı karantina uygulamasına dahil edildi. Bunun için geç kalmışta olsak gerekli uyarıları yapıyoruz. Biz eksik gördükçe bunları söyleyeceğiz.

Mali Müşavirlik Büroları ve benzeri diğer bürolar için almamız gereken bazı önlemler var. Bu önlemler hem kendimizi hem çalışanlarımızı hemde müşterilerimizi koruyacaktır.

Her büroda, çalışma alanlarında uygulayabileceğimiz önlemler.

-Ofis Girişlerinde Dezenfektan Koymalıyız

-Galoş Uygulaması Yapmalıyız

-Ofislerde İkramlar İçin Tek Kullanımlık Kâğıt Bardak Kullanmalıyız,

-Tokalaşma ve Sarılmadan Kaçınmalıyız

-Kirli Ellerle Ağız, Burun ve Gözlere Dokunmamalıyız

- İşimizi Bitirdikten Sonra Ellerimizi Sabun ve Bol Suyla Yıkamalıyız

Bazı önlemleri de devletten önce bizler yapmalıyız. Birkaç mesleğin dikkat etmesi lazım. Özellikle fırınlarımız, ekmeği çıplak el servis edilen yerler var bunların kesinlikle uyarmamız ve eldiven kullanan yerlerden alışveriş yapmamız lazım. Dünkü yayınlanan kararlara ek olarak özellikle kahvehaneler çok önemli risk alanı olduğundan belirli bir dönem kapatılması vatandaşlarında bu yerlerden uzak durması lazım. İtalya da yapılan yanlış en başında geleni öğrencilere verilen aranın tatil olarak algılanıp aileleri ile beraber avmlere, sinemalara, konserlere gitmesidir. Eğitimde verilen aranın tatil olarak değil herkes evinde kendisi izole etsin korusun diye verildi. Dedi.