“TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK ZOR, KADIN MALİ MÜŞAVİR OLMAK DAHA DA ZOR” KONULU PANEL DÜZENLENDİ.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlikleri Kapsamında 7 Mart Cumartesi Günü Saat: 13:30’da Odamız Toplantı Salonunda TÜRMOB Etik Kurulu Başkanı Cemile KUZU’nun Oturum Başkanı Olarak Katıldığı “TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK ZOR, KADIN MALİ MÜŞAVİR OLMAK DAHA DA ZOR “ Konulu Panel düzenlendi.  Panele Konuşmacı Olarak Giresun SMMM Odası TESMER Başkan Yardımcısı Yasemin ÖZDEMİR, Oda Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba KILIÇ, Oda Etik Kurulu Başkanı Gülüzar ÇAKMAK, Odamız Üyesi Kamu İç Denetçisi Tülay Huri AKSU, Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Oda Disiplin Kurulu Başkanı Murat BAŞARAN SAĞRA, Oda Denetleme Kurulu Başkanı Hatice ŞAHİN ERGÜL, Oda Başkan Yardımcısı Orhan Murat GÜR, Oda Sekreteri M. Ender SÖNMEZ, Kadın Meslektaşları, Stajyerler ve Muhasebe Emekçileri Katıldılar.

Panelin Açış Konuşmasında Oda Başkanı Bahadır BAŞ; Değerli TÜRMOB Etik Kurulu Başkanım, değerli meslektaşlarım, değerli stajyerlerim ve değerli muhasebe emekçileri arkadaşlarım 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğimize hoş geldiniz.

Bugün burada birşeyi yapıyormuş gibi değil işin içine görsellik katarak değil de işin içine ruhumuzu, elimizi, kalbimizi koymamız lazım. Kadın toplumda sadece en önde bir gün değer vermek yerine siyasetin içerisinde aktif rol vererek yönetimlerde, milletvekilliklerinde, belediye başkanlıklarında, meclis üyeliklerinde istiyoruz. Biz odamızda bunu gerçekleştirdik. Yönetim, Denetim ve Disiplin kurulumuzun yarısında kadın meslektaşlarımızdan oluşuyor. Bu kurullarımızda hiçbir kadın meslektaşlarımız olmasaydı. Bugün burada 8 Mart Kadınlar gününü kutlasaydık amacımıza ulaşamazdık.

Ordu’da yakın zamanda Ceren ÖZDEMİR olayını yaşadık. Hepimiz üzüldük. Toplumumuzun her tarafında kadına yapılan şiddet var. Yolun ortasında çocuğunun gözü önünde öldürülen Emine BULUT uğradığını şiddeti hep beraber yaşadık. Bu olayları odamız olarak tepkimizi göstermeseydik. Bugün burada sadece 8 Mart Kadınlar Gününü kutlasaydık. Bugün burada görsellik yapıyor olurduk. Özden ve ruhtan uzak olan hiçbir etkinlik amacına ulaşmaz. Güçlü bir ekonomi ve güçlü bir demokrasiye giden yol, kadının güçlenmesinden geçer. Sayın TÜRMOB Etik Kurulu Başkanı, Oturum Başkanım Cemile Hanım biraz önce şunu söyledi; “DÜNYA’DA KADIN OLMAK ZOR, TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK ÇOK ZOR, MALİ MÜŞAVİR KADIN OLMAK ÇOK DAHA ZOR” panelimizin amacına uygun olarak fayda sağlamasını diliyorum. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Kutluyorum.

Panel Oturum Başkanı, TÜRMOB Etik Kurulu Başkanı Cemile KUZU;  Bolaman Kalesi, Hoynat Adası, Ulugöl’ü, şelaleri, yaylaları ile yeşilin her tonunu tanımlayan Bahadır başkanımın Şehr-i Ordu’sunda meslektaşlarımla birlikte olmaktan sizlerle kucaklaşmaktan son derece mutluyum. 163 yıl önce kadınların grevi ile başlıyor mücadelesi. Daha sonra Clara Zetkin’nin Kopenhag’da verdiği mücadeleyle yüzyıla aşkın süredir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaya, kutlamaya başlandı. O yıllarda kadınların talepleri neydi. Eşit işe eşit ücret, 8 saat iş gücü analık hakları, seçme seçilme hakkı ve savaşların son bulması. Bugün ne değişti. Değişen ne oldu ilavelerimiz var. Kadına yönelik şiddeti tecavüz, küçük gelinler, en önemlisi kadınların yüreği savaşla acıyla dolu.  Yıllardır, belki hala kadının adını arıyoruz. Yıllar önce sevgili Duygu Asena, Kadınının adı yok kitabı ile kadının toplumdaki yerini anlattı ve bunun mücadelesini verdi. Ama maalesef bazı yerlerde kadının adı yok.

Güzel şehrimiz Ordu’da Ceren’nin yarası hala yüreğimizde sadece 2019 yılında 474 kadın sadece kadın olduğu için yaşamanı yitirdi.  Oysa biz biliyoruz. Kadın sevgiyi, umudu, barışı ve kardeşliği simgeler. 2 . Dünya savaşı sonrasında 1946 yılında umut olmak için İtalya’da bir grup kadını sembole etmek için çiçek seçmeyi teklif ettiler. Kazanan mimoza çiçeği oldu. Sapsarı renkleri ile neşe saçtığı için savaş sonrası moraller düzelsin diye. İçtenliği, sevgiyi, özgürlüğü ve cesareti anlatmak için Türkiye’de ise karanfili simgeliyor.

Kadının yok sayıldığı bir toplum gelişemez, ilerleyemez, üretemez ve umuyoruz ki kadınlarımız toplumlarda gerçekten hak ettiği değeri görür. Onların her alandaki bilgi birikimi ve düşüncelerinden yararlanılır. Aslında dünyayı yaşayan bilir. Barış içinde huzurlu, mutlu, sevgi dolu bir yer haline getirebiliriz. Bu mücadelede olan ve destek veren bütün insanlara özelliklede yürekli kadınları sevgi ile kucaklıyorum. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun.

 

Panelde Konuşmacı Oda Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba KILIÇ; Geçtiğimiz yüzyılda iş yaşamında erkek egemen bir dünyanın olduğu bilinen gerçektir. Şirketlerde özellikle üst düzeylere çıkıldıkça erkek sayısı kadınlardan fazla olmuştur. Ancak bu durumdan kadınlar da, şirketlerde olumsuz etkilenmiştir. Yönetim basamaklarında şirkete değer katan kadınlar yalnızca cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle ha ettikleri statüyü elde edememişlerdir.20 yüzyılın başlarından başlayarak günümüzde iş dünyasının yaşadığı belki de en büyük devrim kadınların yoğun biçimde iş yaşamına girmesidir. Konuşmasının devamında Tuğba KILIÇ “İş Hayatında Kadının Yeri ve Önemi” konusunda değerlendirme yaptı. 

Kamu İç Denetçisi Tülay Huri AKSU; Kadınlar milli mücadelenin her döneminde bu kutsal savaşa destek vermişlerdir. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu zamana Mustafa Kemal ATATÜRK’ün gerçekleştirdiği devrimler sayesinde Türk kadınları devletin pek çok kadrolarında daha erken siyasal ve sosyal hakları elde etmiştir. 1926 yılında medeni kanun, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi kadınların Cumhuriyetin kuruluş döneminde elde ettiği en önemli kazanımlardır. Konuşmasının devamında ise Tülay Huri ASKU; “Kamu’da Kadın Olmak” konusunda değerlendirmesini yaptı. 

Giresun SMMM Odası TESMER Başkan Yrd. Yasemin ÖZDEMİR; Muhasebe mesleği ekonomik ve teknik ölçümleri belirli kurallar standartlar prosedürlere dayanarak gerçekleştirme işi ve uğraşıdır. Diğer birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de mai müşavir meslek mensuplarının profili incelendiğinde kadın meslek mensuplarının sayısının erkek meslek mensuplarının sayısından az olduğu gözükmektedir. Toplumun yapı taşlarından kadın ve erkek hayatın her alanında karşılıklı olarak yaşamaktadır. Dedi. Konuşmasının devamında Yasemin ÖZDEMİR “Kadın Mali Müşavirlerin Sorunları” hakkında açıklama yaptı.

Oda Etik Kurulu Başkanı Gülüzar ÇAKMAK ise; Kadın ve erkek insanlığın var oluşundan beri bulunan iki karşı cinstir. Ana erkin toplumlarda bu iki cins eşit görülürken ata erkin toplumdalar durum tam tersidir. Ülkemizde özelikle 1. Dünya savaşı sonrası erkeklerin cephelere gitmesiyle kadınlar erkeklerin yürüttüğü işleri yapmaya başlamışlardır. 19 ve 20 yüzyılda kadınlar erkeklere karşı eşitlik için mücadelelerine devam ettiler. Bu mücadeledeki amaçlarında bir çok sonuçlara ulaşmalarını sağladılar. Eşitlik uğruna gerek evrensel gerek ise uluslararası hukukta büyük adımlar attılar. İnsan hakları evrensel bildirgesi, uluslararası medeni ve siyasal haklar sözleşmesi, Avrupa insan hakları sözleşmesi bu adımlara örneklerdir. Gülüzar ÇAKMAK konuşmasının devamında “Ülkemizde Kadın Haklarının Gelişimi” konusunda değerlendirmesini gerçekleştirdi.

 

Panel sonrasında Oturum Başkanı TÜRMOB Etik Kurulu Başkanı Cemile KUZU’ya plaketini Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Konuşmacı Oda Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba KILIÇ’a plaketini Oda Başkan Yrd. Orhan Murat GÜR, Kamu İç Denetçisi Tülay Huri AKSU’ya plaketini Oda Denetleme Kurulu Başkanı Hatice ŞAHİN ERGÜL, Giresun SMMM Odası TESMER Başkan Yrd. Yasemin ÖZDEMİR’e plaketini Oda Disiplin Kurulu Başkanı Murat BAŞARAN SAĞRA ve Oda Etik Kurulu Başkanı Gülüzar ÇAKMAK’a PLAKETİNİ Oda Sekreteri M.Ender SÖNMEZ takdim etti.  Oda Başkanı Bahadır BAŞ katılımcılara çiçek ve karanfil verdi.