ORDU MALİ MÜŞAVİRLER ODASINDA; “MUHTASAR SGK BİRLEŞMESİ VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ ile GÜNCEL VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI SEMİNERİ

Ordu Mali Müşavirler Odasında, 06 Şubat 2020 Perşembe Günü 14.00 – 17.00 saatleri arasında Ertuğrul Yüksel konferans Salonu’nda ; “MUHTASAR SGK BİRLEŞMESİ VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ ile GÜNCEL VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI” konulu seminer düzenlendi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, TÜRMOB Eğitmeni Nedim BOZ, Oda Başkan Yrd. Orhan Murat GÜR, Oda Sekreteri Mehmet Ender SÖNMEZ, Oda Saymanı Dursun Serdar YILDIRAN, Oda Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba KILIÇ Denetleme Kurulu Başkanı Hatice Şahin ERGÜL, Haksız Rekabet Kurulu Başkanı Osman GÖZÜKAN, Etik Kurulu Başkanı Gülizar ÇAKMAK ile iki yüz ellinin üzerinde meslek mensubu, stajyer ve muhasebe çalışanları katıldı.

Seminer açış konuşmasını yapan Oda Başkanı Bahadır BAŞ; Değerli meslektaşlarım bir seminerimize daha hoş geldiniz, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Dün Van’da çığ felaketi yaşandı, yaralıları kurtarmaya gidenler de çığ altında kaldı, ölenleri rahmetle anıyorum yaralılarımıza şifa diliyorum. 2020 yılı bizim için maalesef olumsuzluklarla başladı, inşallah bu olumsuzluklardan bir an önce kurtulur güzel günler görürüz hep birlikte.

SEMİNER VE EĞİTİMLERİ MESLEKTAŞLARIMIZIN İHTİYAÇINA GÖRE PLANLIYORUZ… BU SALONDA İKİYÜZELLİ KİŞİ VAR. HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.

2020 yılında 3. Seminerimiz, bugün bu salonda iki yüz ellinin üzerinde meslektaşımız var. Meslektaşlarımız; meslekte yaşanan yeni konuları, yeni mevzuatları ve yeni e-uygulamaları yakından takip ediyor. Bu değişime ayak uydurma arzusu hiçbir meslekte yok. Sizlerle gurur duyuyorum. Eğitimin doğru planlanması diye bir kavram var ben buna inanan birisiyim. Eğitimlerimiz gelişigüzel kafamıza estiği şekilde değil planlı bir şekilde sizlerin beklentilerine göre gerçekleştiriyoruz. Bu gün bu eğitimin ne kadar doğru bir zamanda planladığımızı sizlerin ilgi ve alakasından görmüş oluyoruz. Bunun için katkınız ve katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bir başka teşekkürü TÜRMOB Genel Başkanımız Emre Kartaloğlu ve TÜRMOB Genel Sekreterimiz Yahya Arıkan’ a ediyorum çünkü bu eğitimi onların desteği ile birlikte planladık. Sadece bizler için değil Türkiye’ deki bütün odalar için planladılar, kendilerine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Değerli Hocamız Muhtasar – SGK birleşmesi sonrasında ortaya çıkan Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesini anlatacak. Kendisi meslektaşımızdır. Çok güzel örneklerler ve yeni güncel mevzuat ile hazırlıklarını yaptı bunları bize anlatacak, soru cevaplarla kafanızda ne kadar soru varsa hepsini cevaplandıracak.

MUHTASAR SGK EVLİLİĞİNE İTİRAZ EDİYORUZ…

Değerli arkadaşlar Muhtasar SGK ile ilgili söylemek istediğimiz şeyler var. Türkiye’de 2 milyon üç yüz bin stopaj mükellefi var, dört tane pilot il uygulamaya geçti ne kadar mükellef bu zamana kadar beyanname vermiştir? Biraz önce gelir idaresinin sitesinden hocamız ile kontrol ettik otuz bin mükellef kapsama alınmış, yani iki milyon üçyüzbin bin mükelleften sadece yüzde biri kapsamda. Bu tek beyanname (SGK ve Muhtasarın birleştirilmesi) ayın yirmi altısında inşallah büyük bir kaos yaratmaz. Umarız Gelir İdaresinin bu sistem için alt yapısı tam anlamıyla hazırdır.

%6 TEŞVİK 31.12.2019 SONA ERDİ. BİR UZAMA OLMAZSA İŞVERENLER KİŞİ BAŞI 175 TL FAZLA SGK PRİMİ ÖDEYECEK

Bir başka sorun 51 tane ili kapsayan yüzde altı teşvik uygulamasının süresi 31.12.2019 tarihinde sona erdi. Eğer bir uzama olmazsa kişi başı 175 TL fazla SGK primi ödenecek. Bu işverenler için yeni bir yük demektir. Teşvik uygulaması netleşmediği için ülkede 51 tane ilde kimse beyannamesini onaylayamıyor. Son dakika bir değişiklik %6 teşvikte bir uzama olur beklentisi var. Bu beklenti yeni Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesini ile çakışırsa sistemde büyük sıkıntılar yaşanabilir. Her bölgeden diğer büyük illeri de kapsayan pilot il sayısı artırıldıktan sonra bu sisteme geçseydik. Daha güzel olurdu. Uygulamanın sıkıntısını biz çekiyoruz. İdarenin maalesef şöyle bir yaklaşımı yok; biz TÜRMOB’a soralım meslek mensuplarına soralım yaklaşımı yok, biz uygulamayı hayata geçirelim “Göç yolda düzelir mantığı var.” Bu stres yüzünden bu kaos yüzünden geçtiğimiz yıl altı tane arkadaşımız hayatını kaybetti. Çok şey istemiyoruz: Mücbir Sebep ile Kadınlar doğum yaptığında hakkını verin istiyoruz, Mali Müşavirler İşletme Defteri basit usule hizmet verirken KDV ‘sini sekiz yapın istiyoruz, Çok şey mi istiyoruz. Mali Tatili otuzuna kadar uzatın istiyoruz.  Arabuluculuk konusunda bizi de kapsayan yeni bir düzenleme istiyoruz. Ülkeye çok büyük hizmetler veren biz mali müşavirler çok şey istemiyoruz.

Değerli meslektaşlarım meslek mensubu sorumluluğu konusunda sosyal medyada bilgi kirliliği var. Önceden de olduğu gibi hazırladığımız bordroyu deftere doğru yazmamız kaydıyla sorumluluğumuz önceden nasıl ise şimdi de öyle devam edecek. Ücret bordrosuna işverenden kaşe ve imzasını alınırsa meslek mensubunun sorumluluğundan bahsedilemez.

TÜRMOB’ elektronik değişimlere ve gereksinimlere hızlıca uyum sağlamakta ve meslektaşlarımıza avantajlı imkanlar sunmaktadır. Sürekli eğitim kapsamında müracaatlar TÜRMOB Kart ile yapılacaktır. Birçok avantajın sunulduğu TÜRMOB Kart Başvurularınızı yaparak en kısa sürede temin etmemiz gerekmektedir. TÜRMOB’un anlaşması ile artık odamızdan da meslek mensuplarına ve mükelleflere e-imza teslimatı yapabiliyoruz.” Dedi.

TÜRMOB Eğitmeni SMMM Nedim BOZ; Muhtasar hizmet prim bildirgesi, 7194 sayılı yasa kapsamında yapılan düzenlemeler ve tüm yönleriyle binek otomobillerinde vergi uygulamaları konularında sunum gerçekleştirdiler

Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. TÜRMOB Eğitmeni SMMM Nedim BOZ’a plaketini Oda Başkanı Bahadır BAŞ takdim etti