ORDU MALİ MÜŞAVİRLER ODASINDA YILIN İLK SEMİNERİ: “İNŞAAT MUHASEBESİNDE VERGİ UYGULAMALARI KARŞISINDA ÖZELLİKLİ DURUMLAR VE İADE UYGULAMALARI”

Ordu Mali Müşavirler Odasında, 11 Ocak 2020 Cumartesi Günü 12.00 – 17.00 saatleri arasında Ertuğrul Yüksel konferans Salonu’nda “İNŞAAT MUHASEBESİNDE VERGİ UYGULAMALARI KARŞISINDA ÖZELLİKLİ DURUMLAR VE İADE UYGULAMALARI’’ konulu seminer düzenlendi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Önceki Dönem Trabzon SMMMO Başkanı Veysel Zekai Bak, YMM Mehmet Ali Soyalp, meslek mensupları, stajyerler ve muhasebe çalışanları katıldı.

ELEKTRONİK DÖNÜŞÜMDE SIKINTIYI HEP MALİ MÜŞAVİRLER ÇEKİYOR.

Seminer açış konuşmasını yapan Oda Başkanı Bahadır BAŞ; 2020 Yılı ilk seminerlerine “İnşaat Muhasebesi “ile başlıyoruz. Meslektaşlarımız için sektörel seminerlerimiz sürecek. Konularında uzman Türkiye’de söz sahibi hocaları ilimize getiriyoruz. Ayrıca meslektaşlarımızın işine yarayacak güncel konuları tercih ediyoruz.”

İki gün üst üste odamızda Luca eğitimi gerçekleştirdik. Luca mesleğimizin geleceği için TÜRMOB/TESMER tarafından hazırlanmış önemli bir program. Bu programa sahip çıkmak hepimizin görevidir. 

Elektronik dönüşümde sıkıntıyı hep mali müşavirler çekiyor. Bir yıl önceye dönecek olursak poşet beyannamesi nasıl verilecek, nasıl verilecek bunları konuşuyorduk. Poşet beyannamesinden strese girip kaybettiğimiz meslektaşlarımız var. Şubat ayının 15’nde Türkiye genelinin yarısı bu beyannameleri verdi yarısı vermedi. Bir hafta sonra bir düzenleme yayınlandı. Poşet beyannamesinin verilme süresi uzatıldı. Stresini biz yaşadık.

Şimdi aynı konu e-arşiv fatura’da var. Entegratör firmaların sistemi çalışmıyor, Gelir idaresinin e-arşiv fatura düzenleme sistemi çalışmıyor. Mali mühürler henüz firmalara gelmedi. Alışkanlık haline geldi. Devlet kurumlarında göç yolda düzelir mantığı hakim. Her uygulamaya başlıyorlar TÜRMOB’dan, Odalardan, Meslek Odalarından görüş alınmıyor. Uygulamaya başlayalım sorunları yolda çözeriz. Sorunları yolda çözer diye düşünülüyorsa bilinmeli ki sorunlar yolda çözülmüyor. Mali Müşavirler strese girip yaşamlarını kaybediyorlar. Biz devlet kurumlarından şunu istiyoruz. Bir uygulamaya karar verdiğinde paydaş kurumların görüş ve önerisini dikkate alması lazım. Onlarıda bu düzenlemenin aktif bir öğesi haline getirmeli. Yoksa çıkartılan düzenleme başarı ile hayata geçmiyor.

İnşaat Türkiye’nin ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden bir tanesi. 2018 yılından dövizden yaşanan değişimden sonra inşaat sektöründe bazı sıkıntılar yaşandı. Özellikle 2019 yılı verileri ile 2018 yılı verileri karşılaştırıldığı zaman ciddi anlamda düşüş olduğu görülüyor. Sadece Ağustos, Eylül ve Ekim Aylarında İpotekli satışlarda artış var. Bu artışın sebebi de faiz oranlarının %0,99 çekilmesi ile oldu. Ama Türkiye’de ciddi anlamda inşaat sektöründe durağanlık var.  Eskiden inşaat sektöründe Sat-Yap modeli vardı. Şimdilerde ise Yap-Sat dönemi yaşanıyor. Sat-Yap sürecinin Yap-Sat sürecine dönmesinin en önemli sebebi nihai tüketicilerde yaşanan güven sorundur. Sektörün son aylardaki artış ivmesinin sürmesini ümit ediyoruz. İnşaat muhasebesi konusunda bize zaman ayırdığı için değerli Üstadımız YMM Mehmet Ali Soyalp’e ve Seyhan Kandemir’e teşekkür ediyorum. dedi.

YMM Mehmet Ali Soyalp ; “İnşaat Muhasebesinde Vergi Uygulamaları ve Özellikli Konular, Arsa (Kat) Karşılığı İnşaat İşleri, Büyükşehirlerdeki 150 M2’nin Altındaki Konutlarda KDV Uygulaması ve Kat İrtifaklı Satışlarda Vergilendirme E. İstanbul KDV Grup Müdür Yrd. Seyhan Kandemir ise İnşaat İşlerinde KDV İadesi, Konut Teslimlerinde Kdv İadesi, Özel İnşaat İşlerinde Damga Vergisi, Yabancılara Ve Gurbetçilere Yapılan Konut Ve İş Yeri Satışlarında Kdv İstisnası konularında sunum gerçekleştirdiler.

Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. YMM Mehmet Ali Soyalp’e plaketini Oda Sekreteri M.Ender Sönmez,  Seyhan Kandemir’e plaketini Önceki Dönem Trabzon Oda Başkanı Veysel Zekai Bak takdim etti.