ORDU MALİ MÜAŞVİRLER ODASINDA; MALİ TABLOLAR İLKELERİ ve DÖNEM SONU İŞLEMLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

Ordu Mali Müşavirler Odası, 28 Kasım 2019 Perşembe Günü 13.00 – 18.00 saatleri arasında Ertuğrul Yüksel Konferans Salonu’nda ‘‘Mali Tablolar İlkeleri ve Dönem Sonu İşlemleri’’ konulu seminer düzenledi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Ankara SMMM Odası Önceki Dönem Disiplin Kurulu Başkanı SMMM Nusret KURDOĞLU, meslek mensupları ve stajyerler katıldı. Seminere ilgi çok fazlaydı.

 

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş seminer Açış Konuşmasında; “20-21 Kasım tarihlerinde Ankara’da 83. Başkanlar Kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantı bu sefer format değiştirerek çalıştay halinde yapıldı. Çalıştay Odaların Mali Yapılarının güçlendirilmesi ve Öncelikli Çözümü Gereken Mesleki Sorunların Tespiti ve Çözüm Stratejilerinin Belirlenmesi konu başlığında 4 er grup halinde yapıldı. Gruplar halinde çalışma raporları hazırlandı. Bu konular üzerine gerekli çalışmalar yapılacak ve bizlerde bu çalışmanın sonuçlarını birlikte takip edeceğiz.

TÜRMOB’un özellikle Genel Başkanımız Emre Kartaloğlu’nun bir projesi vardı. Vergi denetim programı hazırlamak, bu program ile her yıl veya her ay kendi işletmemizin mizanını sorgulamasını yapıp bir Vergi Denetim memuru sonuçları, ön bir değerlendirme raporu hazırlayıp bizlere sunmak. Bu programı birliğimizin programı LUCA ile gerçekleştirebilmek. LUCA entegratör olmak için de gerekli müracaatları yaparak meslek camiasının ihtiyaçlarını karşılamak. Bu yüzden özellikle söylüyorum LUCA programı kullanımını yaygınlaştıralım, bir kez daha gözden geçirelim.

Mali Müşavirler; Bilirkişilik yapabilir, uzlaştırmacılık yapabilir, konkordato komiserliği yapabilir, vergi uyuşmazlıklarında etkin görev alabilirler ama arabulucu olamazlar demek doğru bir yaklaşım değildir. Arabuluculuk da uyuşmazlıkların tarafsız üçüncü bir kişinin yardımıyla çözümlenmesini öngören bir sistemi ifade etmektedir. Konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri bizlerin direkt mesleki konusu ve uzmanlık alanı olup, arabuluculuk müessesi mali müşavirler olmadan istenen amaca ulaşamaz. Özellikle ticari uyuşmazlıklar ve işçi işveren uyuşmazlıkları mali müşavirlerin arabuluculuk yapabileceği en temel işler arasındadır.

Kişisel verilen korunması kanunu yayınlandı. 31.12.2019’a kadar 25 milyon cirosu veya 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinin VERBİS’e kayıt olmaları gerekiyor. Kayıt olunmadığı hale 10 Bin TL ile 1 Milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacaktır.

Müteselsil sorumluluk konusunda ciddi raporlar ve ciddi sıkıntılar var bununla ilgili özel bir çalışma yapacağız bütün raporları son beş yılda odaya gelmiş bütün raporları listeliyoruz. İsimleri ve olayları karartarak yapılan olguları sizlerle paylaşacağız. Bu süreci sizler için derleyip toparlayıp müteselsil sorumlulukta nelere dikkat ediyorlar nelere bakıyorlar bu eğitimler buna fayda sağlıyor.

Son olarak e-dönüşüm, kişisel verilerin korunması kanunu ile ilgili aralık ayı içerisinde bir seminer yapacağız. Bir başka eğitimimiz muhtasar ve hizmet beyannamesi birleşmesi ile ilgili bir eğitim yapacağız. Bizim en büyük gücümüz mesleki bilgilerimizin güncel olması ve dersimize çalışmamız. Dedi.

Ankara SMMM Odası Önceki Dönem Disiplin Kurulu Başkanı SMMM Nusret KURDOĞLU; “TTK, VUK açısından Mali Tablolar İlkeleri Ve Dönem Sonu İşlemleri” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaketi Oda Başkanı Bahadır BAŞ takdim etti.