TURİZM BEYANNAMESİ USUL VE ESASLARI & E-DÖNÜŞÜMÜN MUHASEBECİLERE SAĞLADIĞI AVANTAJLARI SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Ordu Mali Müşavirler Odası 19 Kasım 2019 Salı Günü, 14:00 ile 17:00 saatleri arasında Oda Ertuğrul Yüksel Konferans Salonu’nda “Turizm Beyannamesi Usul ve Esasları İle E- Dönüşümün Muhasebecilere Sağladığı Avantajlar” konulu semineri düzenlendi. Seminere Oda Başkanımız Bahadır BAŞ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Meslek Mensupları, Stajyerler ve Stajyer Adayları ile EDM İcra Kurulu Başkanı Özcan Ermiş katıldı.

Seminerin açış konuşmasında Oda Başkanımız Bahadır BAŞ; Geçen haftalar da Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak ve Gelir İdaresi Başkanı Sayın Bekir Bayraktar ile Ordu İş Dünyası Buluşması toplantısı sonrası görüşme şansımız oldu. Ticari uyuşmazlıklarda ve işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunda mali müşavirlere bir haksızlık yapıldığını dile getirdim. Sayın bakanımız konunun farkında olduğunu ve takipçisi söyledi. Gelir İdaresi Başkanı Sayın Bekir Bayraktar’a teşekkür ediyorum. Uzun zamandır vefat halinde mücbir sebep ile ilgili bir düzenleme yoktu. Gelir İdaresi Başkanlığının yayınlamış olduğu sirküler ile mesleğimizin bir sorunu daha çözülmüş oldu. Ama sirküler genişletilerek tutukluluk, doğum ve ağır hastalığında bu sirkülere dahil edilmesi gereklidir.


Geçen hafta TÜRMOB Genel Başkanımız Emre Kartaloğlu, Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Osman Dinçbaş’ı ve SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’yı ziyaret etti. Ziyarette mesleki sorunlarımızı dile getirmiş. Bu sorunlar; Basit Usul İşletme defteri ve serbest meslek erbaplarına Mali Müşavirlerin düzenlediği KDV oranı on sekizden sekize indirilmesini ve yeşil pasaport konusunu dile getirmiş. Genel Başkanımızın Emre Kartaloğlu imzasıyla gündeme taşıdığı ilk çalışma gider katılım payıdır. Meslek Mensupları tarafından aracılık ve sorumluluk sözleşmeleri kapsamında mükellefleri adına verdikleri beyannameler üzerinden tarh edilen verginin binde biri gider katılım payı olarak meslek mensupları tarafından ödenecek yıllık gelir veya kurumlar vergilerinden indirilmesi önerisinde bulundu. Bu çalışmaya bizlerinde katkı vermesi lazım.

Sosyal güvenlik kurumu ziyaretinde, vergi idaresinin uyguladığı mücbir sebebi SGK’nın da uygulamasını ve mesleki yıpranmayı dile getirmiş. Bir başka konu ise Muhtasar ve Hizmet Beyannamesi 01.01.2020 den itibaren hayatımıza giriyor, bu uygulamayı birkaç büyük bir ilde daha uygulanması, anlaşılabilir bir teşvik sistemi istediğimizi, tahsilat sorunumuzu giderilmesini dile getirmiş. Genel Başkanımıza teşekkür ediyoruz.

Son olarak söylemek istediğim bir konu da Fatsa da yaşanan çevre felaketidir. Siyanür ile altın arama çalışması yapılıyor, bizim çevresel sorumluluğumuz olduğundan buna duyarlılık gösteriyoruz, hep söylüyorum toprağın altı önemli değil üstü önemlidir. Lütfen duyarlı olalım.
Açış konuşması sonrası Oda Sekreteri Mehmet Ender Sönmez “Turizm Beyannamesi Usul ve Esasları” ile EDM Bilişim İcra Kurulu Başkanı Özcan Ermiş GİB E-Dönüşüm Düzenlemeleri, Güvenli Mobil Ödeme ve Android Kasa Düzenlemeleri, BTK E-Dönüşüm Uygulamaları, EDM E-Dönüşüm Uygulamaları ve EDM E-Dönüşüm Demo Gösterimleri” konularında sunum gerçekleştirdiler. EDM Bilişim tarafından seminere katılan mali müşavirlere 1 yıl boyunca ücretsiz kullanacakları e-SMM ve 50 GB bulut yedekleme hediye ettiler.