ORDU TİCARET BORSASINDA E-DÖNÜŞÜM SEMİNERİ DÜZENLENDİ.
Ordu Mali Müşavirler Odası, 12 Kasım 2019 Salı Günü Saat 14.00 Ordu Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda ‘‘509 Nolu Tebliğ İle Getirilen e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Müstahsil, e-SMM, e-İrsaliye, e-Defter ve E Dönüşümü’’ konulu seminer düzenledi. Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver KAHRAMAN, Oda Sekreteri M.Ender SÖNMEZ ve Ticaret Borsası üyeleri Katıldı.
Seminerin açış konuşmasında Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman; “ Teknolojinin hayatın her alanına, bir daha çıkmamak üzere, girdiği ve yerleştiği bir çağdayız. “Teknolojik yenilikler insan aklının sınırlarını aştı” diye iddia etsek, herhalde abartı olmaz. Artık “Yapay zekânın” konuşulduğu ve yüksek teknolojiye dayalı bilişim ağı içinde üretim yapıldığı dönemdeyiz. Hiçbir şey hayalden ibaret değil. Ürettiklerimiz hayallerimizi şekillendiriyor. Teknolojik bilişim sayesinde hayallerin ötesine geçilmiş, yeni yeni sektörler, üretim ve tüketim ilişkileri ortaya çıkmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19 Ekim 2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan, 509 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01.01.2020 tarihinden itibaren “Elektronik Belge” kullanımı zorunlu hâle getirilmektedir. Seminerimize katkı veren değerli Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ’a ve Oda Sekreteri M.Ender SÖNMEZ’e teşekkür ediyorum. dedi.
Seminerde konuşma yapan Oda Başkanımız Bahadır BAŞ; Charles Darwin’nin bir sözü var ““Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan… Değişime en çok adapte olabilendir, hayatta kalan.” Aslında durum şirketlerimiz içinde öyle bu gün sermayeniz çok güçlü olabilir, yeni bir şirket olabilirsiniz, genç olabilirsiniz ama değişimin bu süreci yakalayamazsanız yönetemezseniz maalesef ticari yaşam sizi başka bir yöne taşır. Bu yüzden bu toplantılar önemlidir. 509 nolu tebliğ ile e- uygulamalar yeniden değişti. Meslektaşlarımız dersine çalışıyor. Güncel mevzuatı sizler için aktarıyoruz meslektaşlarımızın bilgilerini güncelliyoruz. Bizim meslektaşımızın bilgisi güncel olursa borsa üyelerinin ve şirketlerin bilgisi de güncel olur. e- Uygulamalar ile devletin amacı kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmektir. Bu tebliğleri ile devlet idaresi kendini bir sisteme bir dönüşüme hazırlıyor bizlerde bu değişime ve dönüşüme hazır olmalıyız. Bu uygulamalarını devlete getireceği kolaylıklar ve bizlere getireceği sorumluluklar ve yükler var. Sizlere getireceği en büyük sorumluluk saklama sorumluluğudur. Bizleri buraya davet eden değerli başkanıma ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum.” dedi.
Oda Sekreterimiz Mehmet Ender Sönmez; “Son yayınlanan tebliğler ile elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kapsamı daha da genişlemiştir. Aslında belirli hadleri aşan işletmeler e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter uygulamalarını gerçekleştirmekteydi. Bir çok işletmelerin e-Uygulamalara geçişi ile belgeler, defter kayıtları elektronik ortama taşınmış olacaktır.” dedi. Konuşmasının devamında “509 Nolu Tebliğ İle Getirilen e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Müstahsil, e-İrsaliye, e-Defter ve E Dönüşüm” konulu seminer gerçekleştirdi.