TÜRMOB 23. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) 23. Olağan Genel Kurulu Sheraton Otel’de yapıldı. 

TÜRMOB 23. Olağan Genel Kurulu 12 Ekim 2019 Cumartesi Günü saat 10:00’da Sheraton Otelde başladı. İlk gün görüşmelerin yapıldığı genel kurulda ikinci gün oy kullanıldı.

23. Olağan Genel Kuruluna Ordu Mali Müşavirler Odasını temsilen Oda Başkanı Bahadır Baş, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Fatsa Belediye Başkan Yrd. Ercan Yurttaş, Üst Birlik Delegeleri; Ercan Kır, Ali Yalçın, Sayit Gültepe, Barış Sayan, Mustafa Çörtük  ve oda yöneticileri ile temsil edildi.

Genel Kurul açış konuşmasında TÜRMOB Genel Başkanı A.Masis YONTAN; "Barış Pınarı Harekatının başarıyla ve daha az kayıpla bitmesini, ordumuzun hedefine varmasını ve bölgeye barış getirmesini arzu ediyoruz. Barış Pınarı Harekatı'nın en kısa zamanda amacına ulaşarak sonuçlanmasını diliyorum.

"EN AZ YÜZDE 4 BÜYÜMELİYİZ"

Türkiye nüfusunun 82 milyon olmasına karşın gerçek usul ile kurumlar vergisi mükellef sayısının nüfusa oranının sadece yüzde 3,3'te kaldı. Bunun nedeninin ülkedeki yetersiz sermaye yapısı olmasıdır. Yeni kurulan limited şirketlerinin yüzde 59,52'sinin, yeni kurulan anonim şirketlerin yüzde 68,55'inin sermayesi 100 bin liranın altındadır. Türkiye'nin ekonomik hedeflerini tutturması için mutlaka büyümesi ve yatırım yapması gerekir.

İstihdamın yüzde 56,6'sı hizmet sektöründe yer alıyor, sanayideki istihdam oranı ise yüzde 20'lerde kalıyor. "İşsizliğin artmaması için en az yüzde 4 büyümemiz gerekir."

"BELLİ BİR SÜRE MESLEĞİ YAPMIŞ OLANLARA YEŞİL PASAPORT TALEP EDİYORUZ”

TÜRMOB olarak beyan süreleri, muhtasar ve SGK beyannamelerinin birleşmesinin ötelenmesi, net hasılat esası uygulamasının yasadan çıkarılması, defter beyan sisteminin iyileştirilmesi gibi konularda başarı sapladık.  "Belli bir süre mesleği yapmış olanlara yeşil pasaport talep ediyoruz. Mali tatilin de daha insani bir hale gelmesini istiyoruz, Maliyenin de bir kaybı olmaz. Ayrıca üç sorunumuz da Gelir İdaresi Başkanlığında çözüm bekliyor. Meslek mensuplarına mücbir sebep halinin tanınması, giderlerle ilgili kavramın genişletilmesi ve yeminli mali müşavir meslektaşlarımın mesleki sorumluluklarının makul seviyeye getirilmesini istiyoruz. Bunlar üzerinde çalışılıyor. Beyannamelerin ön denetiminin meslek mensuplarınca yapılmasını da talep ediyoruz." Dedi.

BİRLİKTE GENEL BAŞKAN OLACAĞIZ, BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ…

Genel Kurulda konuşma yapan Türkiye Çağdaş Demokratlar Platformu Genel Başkan Adayı YMM Emre KARTALOĞLU; Ülkemizin, vatanımızın devletimizin sorunları var. Şehitlerimize Allahtan rahmet yaralılarımıza şifa diliyoruz. Her yerde ifade ettik hayata sadece meslek sorunları itibari ile bakamayız. Ne kadar iyi bir ülkede yaşıyorsak mesleki sorunlarımız da daha iyi çözümlere ulaşması mümkün olacaktır. Bu anlamda dedik ki sosyal muhasebe yapacağız. Mali müşavir bakış açısıyla tüm ülke meselelerine bakacağız. Ekonomik sorunlarımıza, çevre sorunlarına, demokrasi-adalet- hukuk sorunlarına mali müşavir bakış açısıyla sosyal muhasebe yaparak yaklaşacağız.

TÜRMOB olarak raporlar yayınlayarak bizi yönetenlere ışık olacak, çözüm önerileri sunarak  mesleğimizin itibarını yükselteceğiz.

Devletimiz var oldukça bizim mesleğimiz Türkiye’nin en önemli mesleği olmaya devam edecektir. Ülkenin mali mevzuatının belirlenmesinde,  vergi yasalarının yayımlanmasında bizler aktif rol alacağız. Gönüllülük esasıyla çalışarak ülkenin mali siyasetini biz belirleyeceğiz.

Hiçbir zaman kişisel kavgaların ve tartışmaların içinde bulunmadık bulunmayacağız. Hiçbir zaman yalan söylemedik söylemeyeceğiz. Biz hayal tacirliği yapmayacağız, biz hiçbir meslek mensubunun aklıyla  dalga geçmeyeceğiz, aklımızla dalga geçilmesine izin vermeyeceğiz. Her zaman samimiyetle söyledik söylüyoruz bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılıyor buna asla izin vermeyeceğiz. Hep birlikte başaracağız. Aslında hepimiz bir Genel Başkan, Bir Yönetim Kurulu Üyesi olacağı, birlikte yöneteceğiz.

Genel Kurulda Konuşma Yapan Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ; Bugün Meslek İle İlgili Değerlendirmelerimi Yapmadan Önce Bir Konuya Dikkat Çekmek İstiyorum. Kaz Dağlarında Siyanürlü Altın Aranması Konusunda Biliyorsunuz Bütün Ülke Birlikte Tepki Gösterdi. Adeta Tek Yürek Oldu. Buna Meslektaşlarımızda Katıldı. Yaşadığım Topraklar Fatsa Dağlarında da Benzer Siyanürlü Altın Arama Faaliyeti Var. Canik Dağlarında Altın Aranıyor. Ve Arama Faaliyetleri Genişliyor. Açılan yüzlerce kuyu Suyumuzu kirletiyor. Meyvelerimiz çürüyor. Ormanlarımız, tarım alanlarımız yok oluyor. Buna Dikkatinizi Çekmek istiyorum. Kaz Dağlarında Olduğu Gibi Fatsa Dağlarında Hassasiyet Göstermenizi İstiyoruz.  Fatsa ve Ünye Yaklaşık 220.000 kişi yaşıyor. Bundan yirmi- yirmi beş sene sonra yaşayan sayısının yirmi binlere otuz binlere ineceği ifade ediliyor. Toprağın altı değil üstünün değerli olduğunu bilelim. Meslek mensupları olarak doğaya, çevreye hayatın her alanında yanlışa dur demeliyiz. Ve Buna birlikte karşı çıkmalıyız değerli meslektaşlarım. Anayasanın 56’ncı maddesi Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Diyor. Lütfen Ödevimize sahip çıkalım.

Mesleğimiz ile ilgili en önemli sorunlardan biriside Arabuluculuk konusunda Mali Müşavirlere yapılan Haksızlıktır.

Mesleğimiz ile ilgili en önemli sorunlardan biriside Arabuluculuk konusunda Mali Müşavirlere yapılan haksızlıktır. Biz Mali Müşavirler; Bilirkişilik, yönetim ve denetim Kayyumluğu , konkordato komiserliği, uzlaştırmacılık yapabiliyoruz. Ama İşçi işveren uyuşmazlıkları ve ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapamıyoruz. Dünya uygulamalarına baktığımızda sadece bizde ve Yunanistan da bu Arabuluculuk avukatlara, hukukçulara bırakılmış. Diğer ülkelerde herkes eğitimini almak şartı ile mesleği ile ilgili arabuluculuk yapabilmektedir. Yasal olarak belki arabuluculuk yapamıyoruz. Ama uygulamada bütün meslek mensupları müşterilerinin işçi işveren uyuşmazlığında fiilen zaten arabuluculuk yapıyoruz. Nerden bakarsanız bakın tutarsızlık. Biz Mali Müşavirlere ekmek kapısı diye değil; Adalet sistemi çabuk hızlı ve doğru karar versin doğru sonuca ulaşsın diye Mali Müşavirlere de mesleki konuları ile ilgili Arabulucu olma hakkı verilmesini savunuyoruz.

Bu konuda hep beraber yüz on bin kişilik muhasebe ailesi birlikte hareket etmeli birlikte bu konuyu savunmalıyız. Arabulucu olma hakkı bize kesinlikle verilecek buna yürekten inanıyorum. Birkaç yıl içerisinde bunun gerçekleşeceğine inanan bir arkadaşınızım.

Bir başka sorunumuz 5786 sayılı yasa ile mesleğimizde yapılan değişiklikler. 16-17 yıl boyunca meslek yasamıza dokunulmamış. Ama 16 yıl sonra dünya değişmiş teknoloji değişmiş bizim yasamızda ne değişmiş seçim sistemi nispi temsil yapılmış. Başkanlara iki dönem kuralı getirilmiş. 2010 yılından itibaren kronikleşen sorunlarımız varsa meslek camiası çözümsüzlüğe itilmişse bunun asıl sebeplerinden biriside 5786 sayılı yasa ile getirilen nispi temsil seçim sistemidir. Bugün bu seçim sistemi neden sadece TÜRMOB ve Odalarda var. Neden Anayasa Mahkemesi iki dönem kuralını TOBB ve TESK için ret etti. Ama TÜRMOB ve Odalarda kabul etti. Bu uygulamalar demokratikse neden ülkenin diğer odalarına , siyasi partilerde, derneklerde vakıflarda, spor kulüplerinde uygulanmıyor. Neden nispi temsil seçim sistemi tehdit olarak kullanılıyor bunları düşünmemiz lazım. Bunları konuşmamız lazım.

Biz burada 1700 kişiyiz ama yüklendiğimiz sorumluluk yüz on bin meslektaşın sorumluluğudur.  Onların hakları hukukları var üzerimizde.   Meslek camiası olarak otuzuncu yılında hala tahsilat sorununu, hala haksız rekabet sorununu, hala mükellefin parasını yatırma sorunlarını konuşuyorsak otuz yıldır hiç yol alamamışız demektir. Bu sorunlar bizim sorunlarımız, tarafları biziz. Biz çözebiliriz. Ama bu genel kurulda biz bunları değil geleceği konuşmalıyız. Teknolojinin getireceği fırsatları ve tehditleri konuşmalıyız. Yeni yazılım ve programlarla meslektaşlarımızı ceza yemekten zor duruma düşürmekten nasıl kurtarırız bunları konuşmalıyız. Ama üzülerek görüyorum ki henüz bunlara zaman yok.  Bu yüzden yeni bir dile yeni bir anlayışa yeni bir bakışa ihtiyacımız var. 

İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir;  TÜRMOB’UN çok değerli kurul üyeleri Edirne’den Kars’a Türkiye’nin dört bir tarafından gelen değerli misafirler ve delegelerimiz sizleri Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Huzurlarınız da TÜRMOB’un yönetim, denetim, disiplin kurullarında görev alan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Sorunlarımızı biliyoruz, çözüm önerilerimizi de biliyoruz. Genç, dinamik, fiilen bu mesleği yapan, bu işi emeklilik olarak düşünmeyen sizler görev verirseniz, bir veya iki dönem sonra bürosuna dönecek genç, sıcak, içimizden bizden biri buraları siyasete giden yol olarak düşünmeyen, basamak olarak kullanmayacak bu görevi tamamladıktan sonra da yine bizim aramıza dönecek olan arkadaşımızla seçimlere gidiyoruz. Çağdaş demokrat grup 14 Ekim’de grup şapkasını bir kenara bırakacak, meslek grup şapkasını giyip sizlerle birlikte yoluna devam edecektir.

İnanıyorum ki seçimin sonucunda mesleğimiz ve ülkemiz kazanacaktır. Biz 30 yıldır Çağdaş Demokrat Grubu olarak buradayız ve yarından sonra da burada olmaya devam edeceğiz diyor ve hepinize sevgilerimi saygılarımı sunuyorum.

Seçim sonucundan açıklama yapan TÇDP Grubu adına açıklama yapan Platform Başkanı Yahya Arıkan; “Mesleğimizin gelecek üç yıllık döneminin, yönetme sorumluluk ve onurunu bizlere veren tüm delegelerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Otuz yıldır olduğu gibi bundan sonrada, Odalarımızla, Delegelerimizle, Meslektaşlarımızla meslek mücadelemizi sürdürme kararlılık ve azmimizi meslektaşlarımızdan aldığımız güçle gerçekleştireceğiz.

Gurubumuza gösterdikleri güvene ve destek için öncelikle tüm Oda Başkanlarımıza, Oda Yöneticilerimize, delegelerimize ve tüm meslek camiamıza en içten duygularımızla teşekkürlerimizi sunuyoruz.