CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ORDU MİLLETVEKİLLİ SEYİT TORUN, ODA BAŞKANI BAHADIR BAŞ’I ZİYARET ETTİ.

Ziyarette Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş; “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’u öncelikle bir Ordulu olarak odamızda ağırlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Uzun süre belediye başkanlığı da yapmış olan başkanımızın dokunmadığı yürek, dokunmadığı dost, dokunmadığı aile yoktur. Ordu Mali Müşavirler Odası ile kendisinin bağı çok eskiye dayanıyor. Bu salonda panelist olarak üyelerimize konuşma yaptı, odamız her türlü faaliyetlerine destek oldu, tüm samimiyetiyle bizlere gönlünü açtı. Başkanımız aynı zamanda işletme mezunu olup bizlerin mesleğini, zorluklarını, sorunlarını en iyi anlayanlardan birisidir.

Odamızın 4 yüze yakın üyesi bulunmakta olup, stajyer ve stajyer adaylarıyla birlikte Ordu’da 6 yüze yakın emekçisi bulunan, bürolarımızda çalışanlarımız ve ailelerini de düşündüğümüzde 5 bin kişilik bir muhasebe ailesiyiz. Kamu kurumu niteliğinde 7 adet akademik meslek odasından bir tanesiyiz.

Mesleğimizin konusuna gereken hususlarda arabuluculuk yetkisinin meslektaşlarımıza verilmesini talep ediyoruz…

Sizlere mesleğimizin sorunlarıyla ilgili birkaç hususu belirtmek istiyorum. Öncelikli olarak arabuluculuk sorunu, arabuluculuk hepimizin bildiği gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi niteliğinde doğru bir uygulamadır. Bu uygulamayı hukuktaki birçok sorunun giderilmesine yardımcı olması nedeniyle biz de savunuyoruz. İşçi uyuşmazlıklarında ve ticari uyuşmazlıklarda dava açmadan önce mutlaka bir arabulucuya gidilmesi zorunluğu doğrudur fakat işçi ve ticari dava uyuşmazlıklarını en iyi bilenler mali müşavirlerdir. Mesleğimizin konusuna gereken hususlarda arabuluculuk yetkisinin meslektaşlarımıza verilmesini talep ediyoruz. Halbuki bu yasa meclise geldiğinde tasarının ilk halinde 4 yıllık bir fakülte mezunlarının tamamı arabuluculuk yapacağı yönündeydi, meclis görüşmelerinde son anda değiştirilerek yayımlandı.  Bu konu da arabuluculuk müessesinin etkin bir şekilde uygulanması için muhasebe meslek camiamızın çok büyük bir talebi bulunmaktadır.  Bu sorunu meslek milliyetçiliği anlamında dile getirmiyoruz.

Yine bir başka konumuz bizim mesleğimizle ilgili Türkiye’de sadece Mali müşavirler odasında uygulanan bir seçim sistemi var. Nisbi temsil seçim sistemi üst birliğimiz TÜRMOB ve Mali Müşavirler Odalarında uygulanmaktadır. Nisbi temsil seçim sisteminde her grup aldığı oyları oranında yönetim, denetim, disiplin kurullarında yer alması demokratik olarak görünse de uygulama sorunları çözümsüzlüğe sürükleyen bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Örneğin üç grup halinde seçime giren bir odamızda her grup oyları oranında yönetim kuruluna üye hakkı kazanmış ama bir türlü uzlaşma sağlanamadığından mayıs ayından bu güne kadar hala yönetim kurulu başkanlarını seçemiyorlar ve idari işlerin yürütümünde sorunlar yaşıyorlar. “ dedi.

CHP Genel Başkan Yrd. Ordu Milletvekilli Seyit Torun;  “Çok değerli başkanım ve değerli üyeler ve değerli arkadaşlarım odamızda olmaktan son derece mutluyum evim gibi gördüğüm odamızda olmaktan sayın başkana da değerli yönetim kuruluna da bizleri kabul ettiği için teşekkür ediyorum. Değerli arkadaşlar sizlerin sorunları olduğu gibi birçok meslek mensubunun da sorunları var. Aslında işin aslı Türkiye fotoğrafının bütününe baktığımızda ülkemizde demokrasiyi,  hukuku ve özgürlüğü sağlamadığımız sürece bu sorunların çözümü çok mümkün görünmemektedir. Bakıldığın da çiftçinin, sanayicinin, odalarımızın sorunlarının ana gerekçesi demokrasiyi özgürlüğü ve hukuku sağlayamadığımızdan kaynaklanmaktadır.

Bütün sorunların çözümü Türkiye’nin birinci sınıf demokrasiye hızlıca kavuşmasında yatıyor…

Sayın Başkan sorunlarından bahsetti. Maalesef ben bilirim anlayışıyla, sadece ben yaptım oldu anlayışıyla hareket eden bir yapıyla karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte de şu anda geçmişte başka bir paralel devletten bahsederken şimdi gerçekten fiili olarak uygulanan bir paralel devletle karşı karşıya kaldık. Bir sarayla uygulanan yapı biçimi var,  birde sarayın dışında. Karar mekanizmaları maalesef sadece kendilerinin bakış açıları ile değerlendirilerek oluşması ile yer buluyor.

İşçi ve Ticari Dava Uyuşmazlıklarında Her İki Tarafında Sorunlarının Ne Olduğunu Bilen ve En İyi Uygulayan Mali Müşavirlerdir. Ticari ve İşçi İşveren Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yetkisinin Mali Müşavirlere Verilmesinin Takipçisi Olacağız…

Arabuluculuk konusu daha öncede gündeme gelmişti. Biz de mecliste bunu ifade etmiştik. Fakat birçok toplantıda gündeme geldi. Bu konuyu sayın başkanın da dediği gibi en iyi bilen sizlersiniz. İşveren ile muhatap sizsiniz, işçi ile muhatap sizsiniz her iki tarafında sorunlarının ne olduğunu bu anlamda da çözümünde bir diyalogla bir ortak akılla olabileceğini en iyi uygulayan mali müşavirlerdir. Sayın başkanımın da ifade ettiği gibi bunu her konu da değil sadece sizi ilgilendiren ticari ve işçi işveren uyuşmazlığı ile ilgili olabilir. Bunun da biz yine takipçisi olacağız.

Nisbi temsil seçim sisteminin yalnızca TÜRMOB ve Odalarda uygulanması kabul edilebilir gibi değildir.  Hala odamızda uygulanması da gerçekten çok farklı bir anlayış eseridir. Bu seçim sisteminin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini de ifade ediyoruz. Aslında az önce de söylediğim gibi her şey demokraside yatıyor. Bütün sorunların çözümü Türkiye’nin hızlıca birinci sınıf demokrasiye kavuşmasında yatıyor. Türkiye her gün her şey değişiyor. Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı var. ”dedi.