ORDU SMMM ODASINDA ‘‘ŞİRKETLERİN FİNANSAL YAPILARI KONUSUNDA SON GELİŞMELER ’’ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.

Ordu Mali Müşavirler Odası, 21 Haziran 2019 Cuma Günü 10.30 – 15.30 saatleri arasında Ertuğrul YÜKSEL Konferans Salonu’nda ‘‘Şirketlerin Finansal Yapıları Konusunda Son Gelişmeler’’ konulu seminer düzenlendi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Galatasaray Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Volkan DEMİR, Galatasaray Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR, Samsun SMMM Odası Başkanı Dilaver ÖĞÜTÇÜ, Samsun SMMM Odası Onursal Oda Başkanı Ahmet HAYVALI, Samsun SMMM Odası Kurul Üyeleri, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Bugün Odamızda iki güzel hocamızı ağırlıyoruz. Birisi Ordulu bir değer Volkan DEMİR hocamız; Türkiye’de finans alanında söz sahibi, kendini yetiştirmiş, bütün Türkiye’ye kendini kabul ettirmiş Ordu’nun gururu ve değeridir. Onunla burada olmaktan, bizimle beraber böyle bir seminerde bizimle birlikte olmasında ayrıca mutluluk duyuyoruz. Yine diğer hocamız Trabzonlu hemşerimiz Oğuzhan BAHADIR hocamız; bizleri yalnız bırakmadı. bu yoğun tempoda işlerinin arasında meslektaşlarımıza yeni bir ufuk açmak için buraya geldi. Kendilerine huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum. Bugünkü seminerimizde bizleri bırakmayan Samsun SMMM Odası’nın değerli başkanı ve yöneticileri aramızdalar. 1990 yılından bu yana Samsun SMMM Odasıyla devam eden bu hukukumuz bundan sonrada aynı şekilde devam edecektir.’’dedi.

Ertuğrul YÜKSEL Konferans Salonu ile ilgili açıklamalar yapan Baş konuşmasında; 23. Olağan Genel Kurulumuzun bize vermiş olduğu yetkiyi yerine getirerek Oda Toplantı Salonu’nun adını Ertuğrul YÜKSEL Konferans Salonu olarak değiştir ve açılışını yaptık. Ertuğrul YÜKSEL bizler için çok önemli bir isimdir. Kendisi meslek camiasına 30 yıl hizmet etmiş, 18 yıl Oda Başkanı olarak bizlere hizmet etmiş, her zaman odamızın bayrağını yukarıya taşımış, bizlere pek çok faaliyetlerimizde örnek olmuş birisidir. Adının bu salonda yaşamasından ve yaşayacak olmasından gurur ve onur duyuyoruz.’’dedi.

Konuşmasının devamında Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Meslekle ilgili pek çok sorunlarımız var. Bunların düzelmesini bekliyoruz. Henüz 30 yıllık bir mesleği icra ediyoruz. Yasal statüye kavuşmuş genç bir mesleğiz. 30 yıllık bir meslek olmamıza rağmen bugün biz mali müşavirler dünya muhasebe standartlarını, dünya denetim standartlarını, uluslararası muhasebe standartlarını konuşuyoruz. Bu meslek grubu 30 yılda önemli işler başarmıştır. Dolaylı vergilerden kaynaklanan, aflardan kaynaklanan bu mesleği önemsizleştiren sorunlarımız vardır. Vergi alma şeklinizi dolaylı vergiden alırsanız ÖTV’yi bir puan yükselttiğinizde gelir ve kurumlar vergisinin bir yılda ödediği toplam vergi gelirlerini 15 gün içerisinde hesabınıza alırsanız toplam vergi gelirlerinin %70’ni dolaylı vergiye, kaynaktan kesilen stopaj ile beraber %90’nı kaynaktan keserseniz maalesef muhasebeci mali müşavirlik mesleğinde bir gelişme olmuyor. Müteselsil sorumluluk bizim mesleğimizi tehdit etme noktasına taşındı. Her kaybolan, yerinde bulunamayan her firmanın vergilerini muhasebeci ve mali müşavirden müteselsil müşterek sorumluluk tutularak tahsil edilme yoluna gidiliyorsa, kamuda böyle bir anlayış oluşmuşsa o zaman bu meslek gerçekten yapılamayacak bir noktaya taşınmış demektir. Bu doğru bir sorumluluktur. Bizler müşteriye karşı sorumluyuz. Bu meslek camiasının en önemli sorunu müşterek ve müteselsil sorumluluktur.

5786 sayılı yasayla meslek odalarımıza iki dönem kuralı ve nisbi temsil sistemi getirilmiştir. Barolar birliğine bizden sonra getirilen iki dönem kuralı, seçme ve seçilme hakkını hiçbir kanuni düzenlemeyle kısıtlayamazsınız gerekçesiyle anayasa mahkemesi reddetmiştir. Turist rehberlerinde, ihracatçılar birliğinde, ziraat odasında reddedilmiş ama ne olduysa sadece TÜRMOB’da iki dönem kuralını reddetmemiştir. Bunu kabul edemiyoruz. Nispi temsil seçim sistemi bizler için bir yaradır. 5786 sayılı yasa Anadolu’da iç barışı, meslektaşlık hukukunu darmadağın etmiştir. Bunun düzeltilmesini talep ediyoruz. Sadece muhasebeci meslek örgütüne bu yasayla giydirilen bu kıyafeti kabul etmiyoruz.’’dedi.

Samsun SMMM Odası Başkanı Dilaver ÖĞÜTÇÜ; ‘‘Bizler kendimizi bu odada misafir değil ev sahibi gibi hissediyoruz. Aynı şekilde Ordu Odası’da Samsun’da her zaman ev sahibidir. Bölgenin üye sayısı açısından en büyük odası konumundayız. Ordu Odasıyla olan hukukumuzu daha önce olduğu gibi bu süreci bizlerin döneminde de sürdürmek istiyoruz. Odanızın salonunun adının Ertuğrul YÜKSEL Konferans Salonu olması konusunda Başta Oda Başkanı Bahadır BAŞ’ı, Yönetim Kurulunu ve bütün meslektaşları tebrik ediyorum. Çünkü onlar bu mesleğin duayenleri, kuruluşundan bu yana ciddi emek sarf etmiş abilerimiz, üstatlarımızdır. Ordu için çok önemli bir davranış olmuş. Nisbi temsil mesleğimiz için çok ciddi bir sorundur. Belki Samsun ve Ordu Odası bunu çok fazla hissetmiyor ama çoğu odalarda meslektaşlar olsun, yönetim kurullarında olsun çatışmalar, birbirleri ile kırgınlıklar, üzüntüler ve gruplaşmalar doğuyor. Bu sorunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz.’’dedi.

Galatasaray Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Volkan DEMİR; Muhasebe ve Denetim Mesleğinde Bugün ve Yarın, Bağımsız Denetimde Son Gelişmeler, Konkordato Sürecinde Son Gelişmeler, Şirketlerde Teknik İflas ve Borca Batıklık (TTK 376 Analizi) konulu sunumunu; Galatasaray Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR; ise Şirketlerde Finansal Tabloları Okuma, Durgunluk Dönemlerinde Finansal Yönetim Stratejileri konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Seminer sonrasında Galatasaray Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Volkan DEMİR’e ve Galatasaray Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR’a plaketini Oda Başkanı Bahadır BAŞ takdim etti.