ODA BAŞKANIMIZ BAHADIR BAŞ, SAMSUN SMMM ODASI’NDA DÜZENLENEN “3568 SAYILI MESLEK YASAMIZIN KABULÜNÜN 30. YIL DÖNÜMÜ KOKTEYLİ VE YAŞAYAN VERGİ HUKUKUNUN GÜNCEL İHTİLAFLI KONULARI” KONFERANSINA KATILDI.

13.06.2019 tarihinde Samsun SMMM Odasında Düzenlenen “3568 Sayılı Meslek Yasamızın Kabulünün 30. Yıl Dönümü Kokteyli Ve Yaşayan Vergi Hukukunun Güncel İhtilaflı Konuları” konferansı düzenledi. Düzenlenen etkinliğe Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi Üyesi Dr. A.Bumin DOĞRUSÖZ, Oda Başkanımız Bahadır BAŞ, Samsun SMMM Odası Başkanı Dilaver ÖĞÜTCÜ, Samsun SMMM Odası Onursal Başkanı Ahmet HAYVALI, Önceki Dönem Başkanı Hayrul KAYAR, Vergi Denetim Kurulu Samsun Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Gurup Başkanı Hüseyin ÖZTÜRK, Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki YUMBUL, Başkan Yardımcımız Orhan Murat GÜR, Oda Sekreterimiz Mehmet Ender SÖNMEZ, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

Yaptığı konuşmada Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Değerli hocamız Bumin DOĞRUSÖZ’le bu etkinliği Mart ayı içerisinde Ordu’da yapmıştık. Kendisi türk vergi alanında çok önemli bir değerdir. Bizler buraya gelirken büyük bir heyecanla geldik. Çünkü Bumin hoca çok zor zamanlarda, çok zor bir şekilde getirebildiğimiz hocalardan bir tanesidir. Kendisi çok önemli konularla ilgileniyor. Benim için en önemli tespitlerinden bir tanesi de 5786 sayılı yasaya Türkiye’de ilk itiraz eden kişidir. Çünkü Anadolu’da bu nisbi temsil sisteminin zararlarını ilk yazanlardan bir tanesidir. Odalarımız genel kurul seçimlerini atlattılar. Samsun SMMM Odası’nın genel kurulunun şehrinize, ülkemize ve mesleğimize katkı sağlamasını diliyorum.  ’’dedi.

Konuşmasının devamında; ‘‘Sosyal medyada mesleğimizin ve meslektaşlarımızın bir değeri olmadığından, bütün angaryaları bizim yaptığımızdan bahsediyoruz. Ama bu işin bir başka tarafı da vardır. Değer tek başına gelişen bir şey değildir. Türkiye’de üç yılda bir af çıkarsa, bu mesleğin değeri olmaz.  Vergi alma şeklinizi dolaylı vergiden alırsanız ÖTV’yi bir puan yükselttiğinizde gelir ve kurumlar vergisinin bir yılda ödediği toplam vergi gelirlerini 15 gün içerisinde hesabınıza alırsanız toplam vergi gelirlerinin %70’ni dolaylı vergiye, kaynaktan kesilen stopaj ile beraber %90’nı kaynaktan keserseniz maalesef muhasebeci mali müşavirlik mesleğinde bir gelişme olmuyor. Ama mesleğimizin bu yıl 30. Yılını kutladık. Dünya’dan 100 yıl sonra yasalaşmış bir mesleği bugüne getirdikleri için TÜRMOB yöneticilerine, Oda başkanlarımıza, bu mesleği çıkartanlara teşekkür ediyor, ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyorum. Baro, mimarlar odası 100 yıllık bir camiadır. Bizler daha 30 yıl olmamıza rağmen 30 yılda dünya muhasebe standartlarını, denetim standartlarını konuşuyoruz. 30 yılda 100 yıllık açığı kapatmışız. Ancak bu mesleğin gelişmesi için bir değer yaratılması gerekmektedir. Bizler sadece mükelleflerimizin taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Değer yaratan muhasebeye, üreten muhasebeye ve tüketen muhasebeye geçmemiz lazımdır. Bunları yapamıyorsak bizlerin eleştirmeye, konuşmaya hakkı yoktur. Bu sorunu hep beraber çözmemiz gerekmektedir. Mükellefimiz Limited şirketi ortağı %20 hissesi var,  sahte fatura kesmiş kamu borcundan %20 sorumlu ama mali müşavir bütün borçtan müşterek ve müteselsil sorumludur. Bizim vergi kanunlarımız Almanya’dan değiştirilerek alınan kanunlardır. Müteselsil sorumluluk ile İngiltere uygulamasına baktığımızda böyle bir sorumluluğun olmadığını görüyoruz. Maliye idaresinin muhasebeciyi sorumlu tuttuğu bir sorumluluk yoktur. Oradaki sorumluluk eğer sizin hatanız var ise müşteriniz sizi sorumlu tutuyor. Bu doğru bir sorumluluktur. Bizler müşteriye karşı sorumluyuz. Bu meslek camiasının en önemli sorunu müşterek ve müteselsil sorumluluktur. Kaybolan, ortada olmayan her müşterinin sorumluluğu muhasebecilerden alınacaksa bizler bu mesleği bırakalım, başka bir grup gelsin bu mesleği icra etsin. Bütün mal varlığımız ile sorumluyuz.’’dedi.

Konferans sonrası Samsun SMMM Odası Hizmet Binasında 3568 Sayılı Meslek Yasamızın Kabulünün 30. Yıldönümü kokteyli gerçekleştirildi.