ORDU SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI 23.OLAĞAN GENEL KURULUNU GERÇEKLEŞTİRDİ.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın 23.Olağan Seçimli Genel Kurulu 11 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ordu SMMM Odası Toplantı Salonunda yapıldı. Genel Kurul Toplantısı’na Ordu CHP Milletvekili Mustafa ADIGÜZEL, Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş TEPE, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Ercan YURTTAŞ, Ordu Baro Başkanı Av. Haluk Murat POYRAZ, Ordu Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Erdoğan AKYÜREK, Giresun Önceki Dönem Oda Başkanı Muzaffer EJDER, Rize SMMM Oda Sekreteri Davut BİLGİN, Rize SMMM Oda Saymanı Mehmet Fatih KÂHYA, Rize SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa KULAKSIZ, CHP Ordu İl Başkanı Yusuf FURTUN, CHP Ordu Önceki Dönem İl Başkanı Atilla ŞAHİN, CHP Altınordu İlçe Sekreteri Şahin KALAFAT, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan ERİŞEN, Ordu İnternet Gazeteciler Derneği Başkanı Bahtiyar KAHVECİ, ORT TV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Durmuş KARAAĞAÇ, TÜFAD Ordu Şube Başkanı Turgut KIR, ASFK İl Temsilcisi Ali Osman OSMA katılmıştır.

Genel Kurul açış konuşmasında Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘2016 yılı seçimleri sonrasında görevimize şevk ve heyecan ile başladık. Üç yıllık görev içerisinde 79 seminer gerçekleştirmiş, odamızı temsilen 182 kamu kurum ve kuruşları ziyaret etmiş, 389 meslek mensubuna ziyarette bulunulmuştur. Bu faaliyetlerimizde birinci önceliğimiz meslek mensuplarımızı temsil etme kabiliyeti ve meslek mensuplarımızı bir yere taşıyabilmekti. Resmi kurumlar ve kuruluşlar ile işbirliğimiz çok başarılı geçti. Üç yıl içerisinde birlikte çalıştığımız Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu, Haksız Rekabet Kurulu, Etik Kurulu, TESMER Yönetim Kurulu, Üst Birlik Delegeleri ve odamız komisyonunda görev alan başkanlarımıza ve üyelerine teşekkür ediyorum. Hep beraber fikir üretmeye çalıştık.’’dedi.

Mesleğin sorunları ile ilgili konuşan Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Bu üç yıl boyunca mesleki anlamda sorunlar yaşadık. Defter beyan uygulamasına başladık. Serbest meslek ve basit usul 2018, işletme defterleri ise 2019 yılına ertelenmişti. Çıkan tebliğlerde yine eksiklikler yer almakta, tebliğde basit usul beyannamesinin son dönem nasıl verileceği henüz belli değildir. Böyle bir düzenleme yapılıyor ve bunun stresini yine biz mali müşavirler çekiyoruz. Bu sene Şubat ayının son 15 gününde beş arkadaşımız rahmetli oldu. Nisan ayının ortasında Samsun TESMER Başkan yardımcımızın emboli attı ve rahmetli oldu. Meslektaşlarımızı sadece bu mesleğin stresi nedeniyle kaybettik. Hepsine huzurlarınızda rahmet diliyorum. Bakın hepimizin sağlığı tehdit altındadır. Hepimiz bu kaosu yaşıyoruz. Poşet beyannamesi ayrı bir kaos olarak karşımıza çıktı. 25 Aralıkta kanun yayınlandı. 15 Şubat son günü idi. Türkiye’nin yarısı beyanname vermedi yarısı verdi. Poşet beyannamesinin son günü 15 Şubat olmasına rağmen Şubat ayı sonunda bir kanun çıkartılarak beyannamelerin verilme süresi süre geçtikten sonra Nisan ayına kadar uzatıldı. Ülke ikiye bölündü. Bir kanun çıkartılıp eski kanunun yürürlülüğü Nisan ayına uzatılabilir mi?  Geriye yürüyen kanunu ilk defa görmüş olduk. Bu stresler bizleri öldürüyor. Muhtasar ve SGK Hizmet Beyannamesi uygulaması 01.01.2019 tarihinden itibaren uygulanacaktı. Seminerler yaptık, hazırlandık. Uygulama 01.07.2019 tarihine ertelendi. Muhtemelen o tarihte 01.01.2020 tarihine ertelenecek gibi görülüyor. Geriye dönük SGK teşvikleri ile ilgili yasal düzenleme yapıldı. Sorumlu yine biz muhasebeciler olduk. Ama bizim bu düzenlemelere artık dayanacak gücümüz kalmadı. 6736 sayılı ve 7143 sayılı yapılandırma ve af yasalarının hayata geçmesinde en önemli sorumluluk yine biz muhasebecilerin omuzunda idi. Her iki yasanın ortak yanı, müracaat ve ödemelerin son günleri hep ertelendi. Hep uzatıldı. Artık mükellefe biz bir konuyu ifade ettiğimizde şunu ödeyin dediğimizde ya o uzar anlayışı yerleşti. Şunun müracaatının son günü dediğimizde yok. Onu uzatırlar anlayışı yerleşti. Bu bakın çok önemli bir sorundur. Devletin beyan ettiği ödeme, müracaat gibi son günlere güven kalmadı. Verginin tabana yayılması değil tavana yayılması lazımdır.

Panzehirimiz yeni iş imkânları üretmektir. Değer yaratan muhasebeye geçmektir. Müşterilerine beyanname hazırlayan değil, beyannameler ile üretilen bilgileri müşterilerine faydalı bir bilgi haline getiren bir anlayışa geçmemiz lazımdır. Bilirkişilik, konkordato komiserliği, yatırım teşvik danışmanlığı, bağımsız denetim, uzlaştırmacılık gibi yeni iş alanlarına yönelerek hizmet sunumuzu genişletmeliyiz. Bunlar geleceğimiz için çok önemlidir. O yüzden benim söylediğim bir ifade var tüketen muhasebe değil, üreten muhasebeye geçiş yapmalıyız. Bu bir kültür, bir anlayıştır. Ben belgeleri alırım kaydederim benim işim o kadar diyen bir anlayıştan ayda bir, üç ayda bir müşterisine zaman ayıran onunla kendi işini konuşan, ona yol gösteren, ona danışmanlık yapan yeni bir dil yeni bir anlayış geliyor bunu görmemiz lazım. Bunu muhasebe bürolarında hissetmemiz, hissettirmemiz lazım. Bugün dünya, yepyeni bir çağa giriyor. Teknolojideki gelişmeler, başta mesleğimiz olmak

 

üzere hayatın her alanını tepeden tırnağa değiştiriyor. “Değişime direnmek, hayata direnmektir.” “Hayata yenilmemenin yolu yenilenmektir.” Biz dünü konuşuyoruz. Biz bugünü konuşuyoruz. Ama daha çok biz yarını geleceği konuşmak zorundayız. Bizim görevimiz muhasebe marka değerini yükseltmektir. Bizim amacımız sizin gururla sahip çıkacağınız, sizi her alanda temsil edecek bir yöneticilik yapmaktır. Biz işin kolayına kaçmadan yapıyor MUŞ gibi yaparak değil, bu üç yıl içerisinde sizlerle birlikte her konuda elini taşın altına koyan herkese eşit mesafede bu odanın her belgesini şeffaf bir şekilde sizlerle paylaşarak, sizlere katkı sunmanın gayreti içerisinde hizmet verdik. 3 yıl boyunca Yönetimde eşitlik, Denetimde şeffaflık ve Disiplinde adalet ilkeleri ile hareket ettik. Bundan sonraki üç yıl içerisinde de aynı ilkeye bağlı ve sadık kalarak faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

Yanımızda olamayıp çiçek gönderen, mesaj yoluyla iyi dileklerini ileten herkese teşekkür eder, Genel Kurulumuzun mesleğimize ve meslek camiamıza hayırlı olmasını temenni ederiz.’’dedi.