"ORDU ESNAF-TACİR BULUŞMASI" PROGRAMI DÜZENLENDİ.

Bir dizi ziyaretler kapsamında Ordu’ya gelen Ticaret Bakan Yardımcısı Zekai UÇARMAK, Ordu ekonomisini geliştirmeye yönelik fikir, görüş ve önerilerin dile getirildiği "Ordu Esnaf-Tacir Buluşması" programında Ordu ekonomisinde önemli rolü olan sanayici, esnaf, tacir ve diğer serbest meslek mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya ayrıca, Ordu Valisi Seddar YAVUZ, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hilmi GÜLER, Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet ŞAHİN, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver KAHRAMAN, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan AKYÜREK, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefaletler Kooperatifi Birliği Başkanı Yüksel KAYA ve ilgililer katıldı. 

Ordu Esnaf-Tacir Buluşması programında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Zekai UÇARMAK; “Ordu'da liman olmamasının, kentin vizyonunu daraltmaktadır. Karamsarlık havası vermek durumu değil ama kendimizi de kandırmamak gerekir, sorunlarımız var. Kendi ilimizden başlayacak olursak, bu kentin limanı olmaması hakikaten vizyonunun daraldığını gösteriyor. Bunu çok net bir şekilde ifade etmek durumundayım. 1900'lü yıllara yakın zamanlardan Ordu'da pamuk ithalatı var. 19'uncu yüzyılda Venedik gemileri yani İtalyanlar, İngilizler ve Fransızlar hepsinin düzenli sefer yapan yani İstanbul'dan Karadeniz Bölgesi'nde düzenli sefer yapan gemiler var. Ticarette bir vizyon var. Ordu'nun bu konuda hatırı sayılır bir ticari hareketinin olduğunu oradan görebiliyoruz.” dedi.

PERAKENDE TİCARET İLE İLGİLİ YENİ KURALLAR GELECEK.

‘‘Bakanlık olarak esnafla, ticaret odaları ile, ticaret borsaları ile hepsi ile ilgiliyiz, ticaretin düzenlenmesiyle de alakalıyız. Şimdi herkesin şikâyet ettiği perakende ticaret. Perakende ticaret ile ilgili yeni kuralları önümüzdeki günlerde yeniden ele almak durumundayız. Bölgede üretilen ürünleri, zincir marketlerin raflarına sokacağız. Bunu kesinlikle ifade edebilirim. Çünkü kartelleşmeyi engellememiz lazım. Belirli firmaların üreticilerini de kendisi belirleyerek sadece kendi ürettiği kendi belirlediği kişilerde mal almak sureti, bizim memleketimizde yaylalara kadar ilerlemiş durumda, buna önlem almak durumundayız.” Diye konuştu.

Esnaf ve Tacirlerin Uygulamada Yaşadığı Sorunları Dile Getiren Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Anonim şirketler de üç yıllığına yönetim kurulu seçiliyor fakat TTK’ya göre yönetim kurulu üyeleri her yıl aralarında görev bölümü yapmaları gerekiyor. Bu nedenle de her yıl imza sirkülerinin yenilenmesi gerektiğinden her yıl yönetim kurulu başkanı yeniden seçilmemelidir.

Yeni bir anonim şirket kurulduğunda çalışma usul ve esasları hakkında iç yönerge tescil ve ilan zorunluluğu var. Bununda yaklaşık iki bin üç bin lira gibi bir maliyeti oluyor. Mersis sisteminde oluşturulan standart yönergenin aynısını ilan edildiğinden bu zorunluluğun kaldırılmasını talep ediyoruz.

Anonim şirketlerde yönetim kuruluna en fazla üç yıl yetki veriliyor ama limited şirketlerde süresiz yetki verilebiliniyor. Limited Şirketlerde ortaklıklar arasında bir husumet çıktığında o süresiz yetki negatif kullanılabiliyor. Limited şirketlere de bir üst sınır getirilmelidir.

Dünyada üç tane büyük kriz çıkmıştır.  Dünya’da krizlere baktığımızda 1870’lerde Viyana Borsası’ndan kaynaklanan kriz, 1929’da Amerika’da büyük buhran krizi, 2008’te küresel bir kriz var.  Hepsinin ortak yönü ise denetim noksanlığı ve denetim esnekliğidir. Bankaların, şirketlerin denetim noksanlığı ve esnekliği ile ilgilidir. Gelecekte krizle mücadele etmenin panzehiri denetimi, dünyadaki muhasebeci mali müşavirlik mesleğini, bağımsız denetim mesleğini güçlendirmektir. Türkiye’de sekiz yüz bin şirket var yaklaşık altı bin tanesi bağımsız denetime tabidir. Geri kalan yedi yüz doksan dört bin şirketin denetim organı yoktur. Bu husus Türkiye’miz için ve şirketlerimiz için çok önemlidir. Bu konuda bakanlığınız ve TÜRMOB’un ortak bir yönetmelik çalışması yapılarak eksikliklerin giderilmesini bekliyoruz.’’dedi.

İç Ticaret Genel Müdürü Adem BAŞER; ‘‘Denetim konusunun çözüldüğünü yakında söz konusu yönetmeliğin yayınlanacağını ifade etti.’’

Ordu Valisi Seddar Yavuz da Bakan Yardımcısı Sezai UÇARMAK’a teşekkürlerini ileterek plaket takdiminde bulundu.