1-7 MART MUHASEBE HAFTASI KAPSAMINDA ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MYO ÖĞRENCİLERİNE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNDE 30. YIL KONULU KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.

1-7 Mart Muhasebe Haftası Kapsamında Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda ‘‘MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNDE 30.’NCU YIL” Konulu Seminer Düzenlendi.  Seminerde Konuşmacı Olarak Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Denetleme Kurulu Üyesi Emrah KIRAÇ ve TESMER Başkan Yardımcısı Tuğrul ODABAŞ katıldı.

Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Değerli hocalarımıza böyle bir ortamı bize sundukları için teşekkür ediyorum. Mesleğin geleceği sizlerle, bizim için önemli bir haftada görüşlerimizi, düşüncelerimizi sizlere aktarma imkânı verdikleri için huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Hocalarımız okuduğunuz bölüm ile ilgili alanların teorisini anlatıyorlar. Sizlere bir vizyon, bir düşünme şekli kazandırıyorlar. Okulu bitirip işe başladığınızda düşünme şeklinin, düşünme analitiğinin, yorumlama şeklinin kendimizde olduğunu görüyoruz. İşte o olduğunu gördüğümüz şey aslında hocalarımızın bize enjekte ettikleri, bize anlattıkları, bizim aklımıza kalbimize, düşüncelerimize savurdukları tohumlardır. O tohumlar yarın sizlerin yaşama başladığınızda kalbinizde, aklınızda, düşüncelerinizde yer edecek, büyüyecek, filizlenecek ve bulunduğunuz alana, bulunduğunuz şekle göre hizmet etmenizi sağlayacak. Bu yüzden buralarda hocalarınızın farkında olmadan serptiği tohumlar gelecek mesleğimiz ve yaşantımız için çok önemli olacaktır. Burada olmayı, bu salonlarda sizlerle birlikte olmayı çok önemsiyoruz.’’

Muhasebenin çok özellikli yapısı var. İlhanlılar ile başlamış, Anadolu Selçuklu Devleti’nde ve Osmanlı’da merdiven sistemi ile muhasebe başlamış. Osmanlıda modern anlamda sizlerin okulda gördüğü, bizim hayatımızda para kazandığımız modern muhasebeyi Osmanlı uygulamamış çünkü Osmanlının sanayi kesimi yok, ticari burjuvası yok, bir üretimi fabrikası yok hep devlet organize etmiş. Devlet organize ettiği içinde ihtiyaç duyulmamış. İhtiyaç duyulmadığı şey maalesef gelişmiyor. Dünyada muhasebe mesleğinin babası atası Luca Pacioli’dir. Yazdığı ilk kitabı 1994 yılında defterlerin notere tasdik edilmesi gerektiğini yazmış. Terazi sistemini, tartı sistemini, borcu, harcı 1994 yılında tarif etmiş. 2000 yılına kadar muhasebe mesleğinde borç alacak ilişkisinin mantığında hiçbir değişiklik olmadı.’’dedi.

Muhasebe mesleğinin gelişimi ile ilgili bilgiler sunan BAŞ; ‘‘ 1800’lü yılların sonunda İngiltere’de Fransa’da mali müşavirlik mesleği yasalarda kanunlarda tanımlanmış. Hukuksal metin ve çerçeve olarak konulmuş. Bizlerde ise 1989 yılında kanunlarda tanımlanmış. Avrupa’dan yüz yıl sonra bizlere meslek unvanı tanımlanmış. 3568 sayılı yasa dediğimiz, bugün ruhsatımızı aldığımız, işimizi yaptığımız, beyanname gönderdiğimiz yasa 1989 yılında çıkmış. Mesleğin biz bugün 30. Yılını kutluyoruz. Bu 30 yıllık sürede de bugün bizim konuştuğumuz yapay zekâ, denetim konusunu dünyada konuşuyor. Muhasebe özel bir dildir. Bizler bir düşünceyi, bir felsefeyi, bir dili anlatmaya çalışıyoruz. Bu özel dili öğreniyorsunuz.’’dedi.

Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL; ‘‘Ölçü ve denge mesleğinin adı muhasebedir. Muhasebe ayrıca çok sayıda yumurtayı kırmadan bir sepette tutma sanatıdır. Herkesin bir muhasebesi vardır. 1-7 Mart Haftasını Muhasebe Haftası olarak kutluyoruz. Bu haftada muhasebenin önemini kamuoyuyla paylaşarak, sizlerle bir araya gelerek anlatıyoruz. Çünkü sizler muhasebe mesleğinin ön bahçesisiniz. ’’dedi.

Konuşmasının devamında ise Ülkemizde Muhasebe Mesleğinde 30 Yılda Yaşanan Gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Devamında TESMER Başkan Yardımcısı Tuğrul ODABAŞ Mali Müşavir Olmak İçin Hangi Aşamalardan Geçmek Gerekir, Denetleme kurulu Üyesi Yeni Düzenlenen Tek Düzen Hesap Planı Taslağı Hakkında bilgiler sundular.