‘‘VERGİDE MALİ GÜÇ KAVRAMI GÖZARDI EDİLMEMELİDİR.’’

30. Vergi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada; 30.sunu kutladığımız Vergi Haftası’nın amacı, vatandaşlarımızın vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlıklarının arttırılması, toplumda ve özellikle yarının mükellefleri ya da ülkenin yöneticileri olacak çocuklarımızda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, vatandaşlarımızın vergi konusundaki görüş ve önerilerinin alınması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve idare ile mükellef ilişkilerinin uyumlu bir hale getirilmesi çalışmasıdır.  

Ulu Önder Atatürk’ün vergi ile ilgili söylemiş olduğu ‘‘Vergi’nin toplanması için çalışmalarda yorulmamak gerekiyor.’’ diye güzel bir sözü var. Güçlü bir ekonomi için en önemli unsur vergi gelirleridir. Verginin toplanmasında herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesi lazımdır. Üstüne düşen görevi özellikle 2004 yılından itibaren Mali Müşavirler artarak yerine getiriyor. Verginin tarh ve tahakkukun tamam Mali Müşavirler tarafından yapılmaktadır. Ulu Önderin sözünü bugün en fazla yerine getirenler tartışmasız muhasebeci, mali müşavirlerdir. Bir başka ifade ile Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, sayıları 110 bini aşan serbest muhasebeci mali müşavirler, mali idaremizin en büyük destekçisidir. Vergi gelirlerimizi artırmak, adil ve etkin bir vergi sistemi için birlikte hareket etmek, vergisel hedeflere ulaşmada ülkemizi başarıya götürmek için Meslek mensuplarımızın büroları teknolojik entegrasyonları ile mali idare ile bütünleşerek hareket etmesi bir zorunluluktur. Mali Müşavirler Odaları ve Üst Birliğimiz TÜRMOB şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de mali idaremizle işbirliği içinde çalışmaya, üretmeye devam edecektir.

Ordu Defterdarlığı “Vergi Haftası” etkinlikleri ile vatandaşta vergi bilincinin yaratılmasında, verginin kamuoyuna anlatılmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Ve bunu başarı ile yerine getirdiğine şahitlik etmekteyiz. Başta Ordu Defterdarımız sayın Kemalettin IŞIK olmak üzere bu çalışmaları hazırlayan, katkı sunan ve emeği geçen herkese bu duyarlı davranışları için teşekkür ediyoruz.

Ordu Mali Müşavirler Odası olarak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Vergi yükümlülüğü Anayasal bir yükümlülüktür. Ve verginin en önemli unsuru adil ve eşit olmasıdır. Anayasamız bu hususu ayrıca ve açıkça düzenlemiştir. Buna göre;

“Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.” Vergi yükünün Adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır.(Anayasa Mad.73) Anayasamız herkesi mali gücüne göre Vergi ödemeye mecbur tutuyor. Bununla da yetinmiyor, Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının amacıdır. diye tarif ediyor.

Başka bir ifade ile Vergiyi adaletli ve dengeli salın diyor. Bu hüküm aynı zamanda Kanun önünde eşit olunacağını, hiçbir kişiye, zümreye, ayrıcalık tanınmayacağını hükme bağlamıştır. (Anayasa Mad.10)

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak; Verginin “Mali Güç” kriterine göre alınabilmesinin en iyi yolunun dolaylı vergilerin, vergi gelirleri içerisindeki payının azaltılması, dolaysız vergilerin payının artırılması gerektiğine inanıyoruz. Yani harcama ve tüketimden değil kazanç ve gelirden vergi almayı başarmalıyız. Bunun mesleğimizin de değer ve önemini artıracağına inanıyoruz.

Bu vesile ile vergi haftası etkinliklerinin, mükelleflerin faaliyetlerinin kayıt altına alınmasına, belge düzenin yerleşmesine, okullarda yapılacak etkinliklerle bilinçli vergi mükellefi yetiştirilmesine ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasına katkı yapmasını diliyoruz.

Vergi haftasının; Maliye Teşkilatına, Meslek Mensuplarımıza, Mükelleflerimize ve Tüm Vatandaşlarımıza, faydalı olmasını temenni ediyoruz.