ORDU SMMM ODASI İLE ORDU TİCARET VE SANAYİ ODASI ORTAKLAŞA  ‘‘DALGALI PİYASALARDA GELECEĞİ GÖRME VE ŞİRKET YÖNETİMİ’’ KONULU SEMİNER DÜZENLEDİ. 

Ordu Mali Müşavirler Odası ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ortaklaşa 15 Şubat 2019 Cuma Günü 14.00 – 17:00 saatleri arasında Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda ‘‘DALGALI PİYASALARDA GELECEĞİ GÖRME VE ŞİRKET YÖNETİMİ’’ konulu seminer düzenlendi. Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Şükrü KÖKSAL, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Dünya Gazetesi Yazarı ve Amerikan Merkez Bankası FED’de E.Ekonomik Araştırmalar Grubu Koordinatörü Erkin ŞAHİNÖZ, meslek mensupları, stajyerler, stajyer adayları ve şirket yöneticileri katıldı.

Açış Konuşmasında Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Kriz dönemlerinde şirket yönetimi, kriz dönemlerinde şirkete yön vermek çok önemlidir. Sayın hocamız Dünya Gazetesi Yazarı ve Amerikan Merkez Bankası FED Ekonomik Araştırmalar Grubu Koordinatörlüğünde görev almış, sayıları bükmeden hak ettiği bir şekilde siyasallaştırmadan ekonomik verileri okuyan birisidir. Biz muhasebecilerin yaptığı en önemli iş de rakamları okumak ve değerlendirmektir. ’’dedi.

Türkiye’nin ekonomik yapısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘2018 yılı %7’lik gibi bir büyüme oranıyla başladı, sonra bu büyüme oranı aslında hayal kırıklığı şeklinde gerçekleşti. Enflasyon oranımız %20 civarında gerçekleşti ve 2019 yılı Ocak ayının ilk enflasyon rakamında %20 civarında bir enflasyon görülmektedir.. 2019 yılında hükümet %2,3 oranında, enflasyon içinde %15,9 oranında bir büyümeyi ön görüyor. Türkiye’nin 2017 yılı gayri safi milli hasılatı sekiz yüz yirmi bir milyar dolar, 2018 yılı yedi yüz kırk milyar dolar, 2019 yılında ön görülen ise altı yüz yirmi milyar dolardır. 2017 yılından 2019 yılına gayri safi milli hasılat iki yüz yirmi milyar küçülecek demektir. Bunun sonuçlarına baktığımız zaman daralmayı, durgunluğu, enflasyonun yarattığı ekonomik etkiyle büyümeden vazgeçmesi ile kişi başına milli gelirimiz azaltacaktır. Ordu ili için 2015-2017 yılı TUİK’in açıkladığı verilere göre Ordu ili 15 tane Karadeniz ili içerisinde kişi başı gayri safi milli hasılatı beş bin dokuz yüz dolarla Karadeniz’in en düşük ikinci ilidir. Nüfus büyüklüğüne baktığımızda Ordu ili Türkiye’de 29.ncu sırada bir ildir. Nüfus büyüklüğüne göre Türkiye’de 29. Sırada iken gayri safi milli hasılatta 64.ncü sırada bir iliz. Ekonomik verilerimiz üretmediğimizi gösteriyor.’’ Dedi.

Gelecekteki Krizle Mücadele Etmenin Panzehiri Denetimi Güçlendirmektir

Konuşmasının devamında; ‘‘Dünya’da krizlere baktığımızda 1870’lerde Viyana Borsası’ndan kaynaklanan kriz, 1929’da Amerika’da büyük buhran krizi, 2008’te küresel bir kriz var.  Türkiye’de 1994, 1998, 2001 ve 2008 yıllarında krizler gerçekleşmiştir. Bunun ikisi küresel dünyayla ilgili diğer ikisi ise bizim kendi içsel sorunlarımız ile ilgilidir. Türkiye’nin 4, dünyanın 3 ortak iki krizi var. Bunun birincisi hep finansal kriz diye düşünülmüş ama ekonomik krize dönüşmüş. Yani şirketlerin, dünyadaki firmaların her bir alanını etkilemiştir. İkinci ortak yön ise denetim noksanlığı ve denetim esnekliğidir. Bankaların, şirketlerin denetim noksanlığı ve esnekliği ile ilgilidir. Gelecekteki krizle mücadele etmenin panzehiri denetimi güçlendirmektir. Dünyadaki muhasebeci mali müşavirlik mesleğini, bağımsız denetim mesleğini güçlendirmektir. Krizlerden çıkışın en önemli noktalarından birisi denetim gücünü kuvvetlendirmektir.’’dedi.

Türkiye’nin vergi konusuyla ilgili açıklama yapan BAŞ; ‘‘Türkiye’ye baktığımızda bizler aslında kolay vergi almasını seçiyoruz. Altı yüz milyar bütçe gelirimiz var, bunun tamamı muhasebeci mali müşavirlerin beyannameleri ve bildirimleri ile oluşuyor. Ama bunun önemli bir kısmı dolaylı vergidir. Oysa gerçek vergicilik kazanç üzerinden alınan vergiciliktir. 2018 yılı bütçe gerçekleşmeleri açıklandı. Bu bütçelere baktığımızda çalışanların maaşından kesilen para ve ödenen vergi 83.2 milyar iken, kurumlar vergisi mükelleflerinin yani şirketlerin ve patronların ödediği vergi 76. 5 milyardır. Çalışanlar bu ülkede işverenlerden daha fazla vergi ödüyor. Bu da Türkiye’de vergicilik anlayışının önemli bir göstergesidir. ’’dedi.

Açış konuşmasının ardından Dünya Gazetesi Yazarı ve Amerikan Merkez Bankası FED’de E.Ekonomik Araştırmalar Grubu Koordinatörü Erkin ŞAHİNÖZ, Ekonomiyi ve Piyasaları Öngören ‘‘4 Temel Gösterge’’, Finansal Yönetimde ‘‘3 Temel Araç’’, Belirsizlik Ortamında Şirket Yönetimi konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Dünya Gazetesi Yazarı ve Amerikan Merkez Bankası FED’de E.Ekonomik Araştırmalar Grubu Koordinatörü Erkin ŞAHİNÖZ’e Oda Başkanı Bahadır BAŞ tarafından plaket takdim edildi.