ORDU MALİ MÜŞAVİRLER ODASI’NDA ‘‘İŞ MAHKEMELERİ VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞYERİ KAYIT VE BELGELERİNİN İNCELENMESİ – İŞ YERİ UYGULAMALARI ’’ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.
Ordu Mali Müşavirler Odası, 15 Ocak 2019 Salı Günü 13.30 – 16:00 saatleri arasında Oda Toplantı Salonu’nda ‘‘İş Mahkemeleri Ve Yargıtay Kararları Işığında İşyeri Kayıt Ve Belgelerinin İncelenmesi – İş Yeri Uygulamaları’’ konulu seminer düzenledi. Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Ankara SMMM Odası Başkanı Ali ŞAHİN, Ankara SMMM Odası Eğitmeni SMMM Atakan KAYATAŞ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Başkan Yardımcısı Ercan YURTTAŞ, Oda Sekreteri M. Ender SÖNMEZ, Oda Saymanı O. Murat GÜR, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.
Açış konuşması yapan Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘2019 Yılının ilk toplantısında bir aradayız. 2018 yılını 15 seminerle tamamlamışız. Bugün düzenlemiş olduğumuz seminerimizde bizlerin her zaman yanında olan Ankara Mali Müşavirler Odası başkanı Ali ŞAHİN bulunmaktadır. Bizleri kırmadığı için kendisine teşekkür ediyorum. Ankara SMMM Odası Eğitmeni SMMM Atakan KAYATAŞ, iş hukuku, sosyal güvenlik ve yargı kararları ile ilgili sunumunu gerçekleştirecek. Hocamız aynı zamanda bir bilirkişi olup karşılaştığımız sorunların hukuksal yönlerinin de içinde yer almaktadır. Bu anlamda kendisinin görüş ve kanaatlerinin meslektaşlarımıza ve stajyerlerimize yön vereceğine, çalışmalarımıza ve faaliyetlerimize katkı sunacağına inanıyoruz.’’dedi.
Bugün çok değerli abimiz, çok değerli hocamız İsmail ÇAKMAK’ın vefat yıl dönümüdür. Değerli hocamız, meslektaşımız İsmail ÇAKMAK’ın aramızdan ayrılışının beşinci yılında sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.
Ordu Mali Müşavirler Odası eğitimleri ilgili bilgiler veren Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ’’Eğitim programlarımıza 26 Ocak’ta Excel Kursu, 29 Ocak’ta e-Uygulamalar, 15 Şubat’ta Finansal Kriz Dönemlerinde, İktisadi Gelişmelerin Olağanüstü Yaşandığı Dönemlerde Şirket Yönetimi, Risk Yönetimi, Finansal Yönetim ile ilgili bir farkındalık eğitimi düzenleyeceğiz. Sorumlulukları ve riskleri çok fazla olan bir mesleğe sahibiz. Türkiye’de ki yetmiş yedi tane mali müşavir odası, yüz beş bin mali müşavirin mevzuatlar karşısından yalnız kalmaması için bütün Oda Başkanları emeğini ve mesaisini bu işe ayırıyor. Bizlerde eğitime bu anlamda özellikli bir yer ayırıyoruz. ’dedi.
Dolaylı ve dolaysız vergi ayrımı Türkiye’nin önemli bir sorunudur. 2017 yılı bütçesine baktığımızda yüz on iki milyar liralık gelir vergisi tahsilatı yapılmış. Bunun yüz dört milyarı stopaj yoluyla tahsil edilmiş. Geriye kalan sekiz milyarı sadece bizim hazırladığımız beyan usulüyle alınmıştır. Yüz dört milyar 2017 bütçesinde stopaj yoluyla alınmış. Dolaylı vergiler muhasebecilerin, mali müşavirlerin önemi azaltıyor. Dolaylı vergi ne kadar azalır, kazanç ve gelir üzerinden alınan vergi ne kadar artarsa Türkiye’deki bütün meslektaşlarımın değer ve önemi de o kadar artacaktır. ’’ dedi.
Ankara SMMM Odası Başkanı Ali ŞAHİN; ‘‘Ordu Odası’nın değerli başkanı, değerli dostum Bahadır BAŞ, Ordu Odasının değerli kurul üyeleri, meslektaşlar ve stajyer arkadaşlarım sizleri şahsım ve Ankara SMMM Odası kurulları adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bir aydır yirmi beş kuruşluk poşet ile ilgileniyoruz. Ülkede iğneden ipliğe her şeye %60 zam gelmiş, paramız %40-%50 değer kaybetmiş, beyinlerimiz yurt dışına göçüyor. Sadece Hollanda’ya yüz tane değerli beynimizi kaybettik. Gençlerimiz ülkeyi terk ediyor. Ankara’da bir kurs açtık, bu kursa yabancı dil bilen meslektaşlarımız katılıyor. Bu kursa %90’nın katılış amacı yurt dışına gitmek için katıldıklarını belirttiler. Şuanda geldiğimiz konum ne yazık ki budur.
Daha önceden defter tasdik bilgilerini e-Beyanname sisteminden giriş yapıyorduk. Yıllarca biz bunun gereksiz olduğunu, zaten noterlerin defter bilgilerini hem ticaret sicile hem de vergi dairesine gönderdiğini ve meslektaşımızın ek bir yapıldığını söylediğimiz olayı bu sene kaldırdılar. Vergi gelirleri içerisinde bizim vasıtamızla beyanla verdiğimiz vergilerin toplam tutarı %15 civarına inmiş durumdadır. Bu hem bizim mesleğimizi, hem de Gelir İdaresi’ni aslında işlevsiz bir hale getirmektedir.’’ dedi.
Açış konuşmalarının ardından Ankara SMMM Odası Eğitmeni SMMM Atakan KAYATAŞ, İncelemelerde Dikkat Edilecek Hususlar, İşyeri Kayıtlarına; Bordro, İbranamelere Hesap Pusulası V.B Yargının Bakışı, Fazla Mesai, Hafta Tatil, Ulusal Bayram Ücretleri Hesaplamaları ve Bordroya Yansıtma, Tazminat Hesaplamaları, Sahte Sigortalılık Bildiriminde Meslek Mensuplarının Disiplin ve Cezai Sorumluluğu konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Sınavlarda Başarılı Olarak Ruhsat Almaya Hak Kazananlara Tören Düzenlendi. Yeni Meslek Mensupları SMMM Banu TORUN’a Ruhsatını Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Ankara Mali Müşavirler Odası’ndan nakil gelen SMMM Mustafa Ergin GÜL’e Ruhsatını Ankara SMMM Odası Başkanı Ali ŞAHİN, SMMM Zeki ELMACI’ya ruhsatını SMMM Sezai KANTAR, SM’den SMMM’ye Geçiş Ruhsatını SMMM Ayhan ÇAVUŞOĞLU’na SMMM Ertuğrul YÜKSEL Takdim Etti.
Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. Ankara SMMM Odası Başkanı Ali ŞAHİN’e plaketini SMMM Doğan ÇELEBİ, Ankara SMMM Odası Eğitmeni SMMM Atakan KAYATAŞ’a plaketini SMMM Murat BAŞARAN SAĞRA takdim etti.