KAĞIT ÜZERİNDE DEĞİL AMACINA UYGUN BİR MALİ TATİL İSTİYORUZ.
‘‘Yoğun Bir Tempo İçerisinde Çalışan Meslektaşlarımızın Yirmi Gün Tatil Yapması
Yeterli Olmayıp Bizce Temmuz Ayı Bütünüyle Mali Tatil İlan Edilmelidir. Temmuz Ayına İlişkin İş ve İşlemler Ağustos Ayı Beyanı İle Birlikte, Ağustos Ayının Beyan Süresi İçerisinde Yerine Getirilmelidir. Ancak Bu Durumda Bir Tatilden Bahsedebiliriz.’’
Bilindiği gibi, 5604 sayılı mali tatil ihdas edilmesi hk. Kanun uyarınca her yıl vergi daireleri ve diğer ilgili kurumlar ( SGK dahil) 1 ila 20 Temmuz tarihi arasında Mali tatil uygulamasına girmektedirler.
Mali tatilde süreler 1-20 Temmuz arası çalışmamaktadır. 20 Temmuzdan sonra ise süreler kendiliğinden 7 gün daha uzamaktadır. Mali tatilde vergisel ve daha çok SGK ile ilgili konular otomatik olarak uzamaktadır. Mali tatil daha çok mükellefler ve 3568 sayılı Yasaya göre unvan almış meslek mensupları, SM, SMMM ve YMM’ler açısından önemli bir tatil mahiyeti arz etmektedir.
6661 sayılı Kanun’un 18 inci maddesi ile 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “yedi gün” ibaresi “beş gün”, “yedinci günün” ibaresi “beşinci günün” şeklinde; sekizinci fıkrasında yer alan “son gününden itibaren üçüncü günün” ibaresi “son gününü izleyen günün” şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan değişikliğe göre,
Mali tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılacak.
Beyana dayanan ve beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme
Süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılacak.
Mali tatil nedeni ile süre kısaltımı ödemeleri de etkilemektedir. Buna göre;
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında, "Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar." hükmüne yer verilmiş olup, bu hükmün uygulanmasına ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
a)-Muhasebe kayıt süreleri :
Vergi Usul Kanununun 219 uncu maddesinde muamelelerin defterlere kayıt zamanı belirlenmiş bulunmaktadır.
Söz konusu maddeye göre muamelelerin, defterlere işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve açıklığını bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi gerekmekte olup, bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi uygun değildir.
Muamelelerin muhasebe fişlerine kaydedilmesi ve defterlere kayıtların bu fişler üzerinden yapılması halinde ise muamelelerin fişlere kaydedilmesi, defterlere kaydedilmesi hükmündedir. Bu durumda, muhasebe fişlerinde yer alan muamelelerin esas defterlere en geç 45 gün içinde işlenmesi gerekmektedir.
Söz konusu kayıt sürelerinin mali tatile rastlaması halinde ise süre, mali tatil süresince işlemeyecektir.
b)- Bildirme süreleri :
Bildirmeler, Vergi Usul Kanununun 153 ila 170 inci maddeleri arasında düzenlenmiş ve Kanunun 168 inci maddesinde de bildirmelerin hangi süreler içinde yapılacağı belirlenmiştir.
Bildirim sürelerinin mali tatile rastlaması halinde ise süre, mali tatil süresince işlemeyecektir.
c)-Dava açma süreleri :
İkmalen, re'sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin dava açma süresi, tarhiyata ilişkin vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür.
Dava açma süresinin mali tatile rastlaması halinde süre, mali tatil süresince işlemeyecektir
Sonuç olarak,
1- 5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (8) numaralı fıkrasında, "Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır." hükmüne yer verilmiştir.
2- 6661 sayılı Kanun'la yapılan değişiklik uyarınca, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisinde malî tatil uygulanmayacak.
Böylece 2017 yılından itibaren mali tatil dolayısıyla söz konusu vergilere ilişkin beyan ve ödeme sürelerinde bir uzama söz konusu olmayacak, Temmuz ayındaki beyan ve ödemeler de ilgili Kanunlarında belirtilen sürelerde yapılacak.
3- Uzlaşma talep süreleri, tarhiyat öncesi ve sonrası bütün uzlaşmalar, vergi yargısında dava açma süresi, SGK işlemleri, vergi incelemeleri, defter ibrazı, aramalı vergi incelemeleri, yoklama işlemleri vb. ile ilgili işlemler 1-20 Temmuz tarihleri arasında Mali Tatil dolayısıyla süreler çalışmamaktadır.
4- Öte yandan, bütün Türkiye çapında İstinaf Mahkemeleri 20 Temmuz itibari ile göreve başlamış olacaktır.
Bahadır BAŞ
Oda Başkanı