ORDU SMMM ODASINDA “ELEKTRONİK MUHASEBE UYGULAMALARI”  SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

Ordu Mali Müşavirler Odası, 10 Ekim 2018 Çarşamba Günü 13.30 – 17:00 saatleri arasında Oda Toplantı Salonu’nda ‘‘ELEKTRONİK MUHASEBE UYGULAMALARI” konulu seminer düzenledi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, SMMM Selçuk GÜLTEN, Oda Başkan Yrd. Ercan YURTTAŞ, Oda Sekreteri M. Ender SÖNMEZ, Oda Saymanı O. Murat GÜR, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

Seminerin açış konuşmasında Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘bugün seminer konularını anlatacak Selçuk Gülten hocamız Türkiye’de muhasebe alanında kendini ispatlamış çok değerli bir hocamız olup, dış ticaret, adli muhasebe, bağımsız denetim ve E-Defter konusunda yayınlanmış kitapları vardır. E-Defter ve E-Fatura konusunda ciddi çalışmalara imza atmıştır. Uygulamaların içinde olan, mesleği bizzat icra eden hocamız uygulamalı örneklerle konuları bizlere aktaracak.

2019-2021 dönemini kapsayan Yeni Ekonomik Program (YEP) 20 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Önümüzdeki üç yıllık süreçte vergi mevzuatında değişiklikler yerine uygulamaya odaklanılacağını söylemek mümkün. Bu şu demek aslında önümüzdeki üç yıl vergi yasalarında bir güncellenme beklenmiyor, ama vergiyle ilgili önemli denetimler, varolan sistemlerin geliştirilmesi çalışmaları önümüzdeki üç yıl içerisinde bizleri bekliyor. Meslektaşlarımız e denetime hazır olmalı.

2019 Yılında muhasebecileri ve mükellefleri bekleyen önemli değişiklikler söz konusu. Bunlar; Ödeme Kaydedici Cihazların satış bilgilerinin bildirimi, Bir milyon ikiyüzbin işletme defterinin 01.01.2019 tarihinden itibaren e deftere (defter beyan) sistemine geçecek olması, e-irsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e- Cezalar, e-Denetim artacak olması gibi yeni uygulamalar yaşantımıza girecek. Bu yeni süreci düşünerek bu eğitimi ekim ayında organize ettik. Yıl sonuna doğru benzer eğitimler yapmaya devam edeceğiz. Bu nedenle e uygulamalar seminerlerine çok önem veriyoruz. Meslektaşlarımız salonları doldurarak bizlerin bu eğitim tercihlerini onaylıyorlar. Bu anlamda meslektaşlarımıza, stajyerlerimize katılımları için teşekkür ediyorum. ’’ dedi.

Hafta Sonu Yapılan Muhasebe Kongresini de Değerlendiren Bahadır Baş:” Hafta sonu TÜRMOB’un düzenlemiş olduğu 20. Muhasebe Kongresi’ne odamızı temsilen yöneticilerle birlikte katıldıklarını belirten BAŞ; XX. Türkiye Muhasebe Kongresi’nin ana teması Dijitalleşme Sürecinde Değişen İş Hayatı ve Muhasebe Mesleğinin Yeniden Yapılanması,"Yerel/Küresel Meseleler, Küresel/Yerel Çözümler” olarak belirlendi. Mesleğinin geleceğini, nereye gideceğini, önümüzdeki yirmi yılda yapay zekânın ve muhasebenin şekil değiştireceğini, bağımsız denetimin geleceğini konuştuklarını ifade etti. Bu kongre Sayın TÜRMOB Genel Sekreterimiz Yahya ARIKAN’ın deyimiyle muhasebe olimpiyatlarıdır. Her oturumunda çok önemli konuların işlendiği sempozyumu düzenleyen başta TÜRMOB Genel Başkanımız ve Genel Sekreterimiz olmak üzere emeği geçen TÜRMOB yetkililerine teşekkür ediyorum. Sempozyumun en güzel tarafı TÜRMOB canlı yayınla beraber bütün Türkiye’nin izlemesini sağladı. Biz mesleğin kalitesini arttıracaksak bu tür toplantılarla arttıracağız.’’dedi.

SMMM Selçuk GÜLTEN; ‘‘Bizlere bugün bu imkânı veren Oda Başkanımıza, Oda Yöneticilerimize ve dinlemeye geldiğiniz için siz değerli meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. 2019 yılı gelirken elektronik muhasebe uygulamalarından bahsedeceğim. Teorik bir anlatım yapmayacağım. Muhasebe bürolarında ne yaşıyoruz, neler yapmamız lazım, nelere dikkat etmemiz konusunda bizlere en gerekli hususlar nelerdir onlara bakacağız.’’dedi.

Konuşmasının devamında ise ‘‘E-Fatura, E-Defter, E-Serbest Meslek Makbuzu, E-Arşiv Fatura, E-Defter Beyan, E-İrsaliye, E-Denetim, E-Bilet, E-Özelgeler’’ konularında sunumunu gerçekleştirdi.

Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. SMMM Selçuk GÜLTEN’e plaketini Oda Başkanı Bahadır BAŞ takdim edildi.