ORDU SMMM ODASINDA ‘‘DİJİTAL MUHASEBE VE VERGİDE GÜNDEM’’ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.
Ordu Mali Müşavirler Odası, 7 Şubat 2018 Çarşamba Günü 13.30 – 17:00 saatleri arasında Oda Toplantı Salonunda konulu ‘‘Dijital Muhasebe ve Vergide Gündem’’ konulu seminer düzenledi. Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ ve Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, TÜRMOB Eğitmeni Murat CEYHAN, meslek mensupları ile stajyerler katıldı. Ordu SMMM Odası toplantı salonunda düzenlenen seminerin açış konuşmasını Oda Başkanı Bahadır BAŞ yaptı.
Zeytin Dalı Harekâtını desteklediğini ve başarıyla sonlanmasını temenni eden BAŞ; Ordu Mali Müşavirler Odası olarak Zeytin Dalı Harekâtında dualarımızla, bütün gönlümüzle, devletimizin ve kahraman ordumuzun yanındayız. Terör odaklarına karşı ülkemizin haklı mücadelesinde ordumuz ile birlikteyiz. Dileğimiz kahraman askerlerimizin zaferle sağ salim yurda dönmeleridir. Şehit olan askerlerimizi rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun. Yakınlarına ve ülkemize baş sağlığı diliyorum.’’dedi.
TÜRMOB’un düzenlemiş olduğu eğitimlere teşekkür eden BAŞ ‘‘TÜRMOB’un düzenlemiş olduğu bir seminerde daha birlikteyiz. TÜRMOB 78 tane Oda’da bu eğitimleri gerçekleştiriyor. TÜRMOB bu çalışması ile; 486-487 nolu VUK tebliğlerini, dönem sonunu işlemlerini değil bir paket halinde gündemimizde vergi ile ilgili muhasebe ile ilgili ne varsa hepsini meslek mensuplarına aktarmaya çalışıyor. Adeta meslekteki bilgi kirliliğini gideriyor. Her kafadan farklı bir görüş üretilmesi yerine doğru bilgiyi; TÜRMOB 40’a yakın hoca ile Anadolu’ya, bütün meslek camiasına aktarıyor. Başta Genel Başkanımız ve Genel Sekreterimiz olmak üzere TÜRMOB yöneticilerimize bu örnek çalışma için teşekkür ediyorum’’ dedi.
486 nolu tebliğ ve 687 nolu teşviklerle ilgili açıklamalarda bulunuldu.
486 nolu tebliğ ile başlayan defter beyan sistemi uygulanmaya başlandı. Serbest meslek için zorunluluk getirildi. Ocak ayına ait ilk uygulamamızı Şubat ayının 24’üne kadar hayata geçirmek durumundayız. Basit usullerde 30 Haziran’a kadar müracaatlarını yapacak, 31 Temmuz’a kadarda 6 aylık kayıtlarını gerçekleştirecekler. Serbest meslek erbabı için portala veri girişi bir an önce yapılmalıdır. Yeni bir sistem uygulaması olduğu için son dakikaya kalan herkes sıkıntı yaşayabilir. Odalar Basit usulü verilerini biz sisteme gireriz diyorlar. Çok önemli ve sorumluluk gerektiren bir yük, kimse basit usul firmalarının, müşterilerinin, bakkalların, küçük esnafın kayıtlarını biz meslek mensuplarının özverili, başarılı çalışmaları gibi odalarda giremez. Mümkün değil yetiştiremezler.
Teşvik Sürelerinin Uzatılması için bir an önce yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Sosyal Güvenlik Ocak ayı SGK Bildirgelerinizi hemen onaylamayın. 687 nolu KHK kapsamındaki teşviğin ne olacağı belli değil. %6 prim indirimi bölgemizde, ilimizde 31.12.2017 tarihi itibarıyla son buldu. Aralık ayı SGK Bildirgesinde asgari ücretli bir kişinin primi 400 TL, stopajıyla beraber 490 TL civarındayken bugün bir kişinin stopaj ve SGK primi 791 TL olmuştur. Bugün itibarıyla 1 kişinin SGK prim ve stopajında geçen yıla göre yaklaşık 300 TL artış vardır. Ordu Mali Müşavirler Odası olarak kamuoyunda hep teşvikler olmazsa iş dünyası, şirketler, esnaflar sıkıntı çeker dedik. Kasım ayından bu yana Ordu Mali Müşavirler Odası olarak teşvik sürelerinin uzatılması gerektiğine hep dikkat çektik. Teşvikler uzatılmazsa şirketler, iş dünyası, işçi çalıştıran küçük veya büyük esnaflar üzerinde işçilik maliyetleri daha da artacaktır. Bu nedenle teşvik sürelerinin uzatılması için bir an önce yasal düzenlemeler gereklidir. Meslek mensuplarına Ocak SGK bildirgelerini yasal sürenin sonu olan 23 Şubat tarihine kadar beklemelerini tavsiye ediyorum.’’ dedi.
Açılış konuşmasının ardından TÜRMOB Eğitmeni Murat CEYHAN tarafından üç bölüm halinde sunum gerçekleştirildi. Defter Beyan Sistemi (Serbest Meslek Kazanç Defteri İle İşletme Defterlerinin Geleceği), Muhtasar-Aylık Prim Hizmet Bildirgesi Birleşmesi, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu, e-irsaliye ve diğer e-uygulamalar hakkında bilgiler verdi.
Seminerin ikinci bölümünde Uyumlu Mükelleflere Sağlanan Vergisel Avantajlar, Nakit Sermayede Vergi İndirimi, İzaha Davet, Torba Yasa İle Gelen Değişiklikler, Bilirkişilik, Uzlaştırmacılık ve Arabuluculuk ‘ta Vergilendirme konularında bilgiler vererek Yıl Sonu İşlemlerinde dikkat edilecek konular hakkında hatırlatmalar yaptı.
Son bölümde ise sorular, cevaplar ve çözümler üzerinde durularak meslek mensubu izleyicilere söz verildi.