BİLİRKİŞİ 2022 YILI MÜRACAATLARI

İlk Başvuru ve Yenileme Talebi UYAP Bilirkişi Portalı Bilgi Sistemi  üzerinden oluşturulacak  başvuru dilekçesi ile birlikte ilgili evraklar eklenerek yapılmak zorundadır.

Elektronik imza ile https://bilirkisi.uyap.gov.tr/main/bilirkisi/giris.jsp adresinden sisteme giriş yapılarak ilk defa müracaat edecekler BAŞVURU YAP, mevcut listelerde yer alan bilirkişiler YENİLEME TALEBİ GÖNDERME  menüsünden işlemleri gerçekleştirecektir.

İlk başvuru yapacakların bilirkişilik temel eğitimini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Yenileme Talebinde bulunacaklar için bu başvuru döneminde yenileme eğitimi alma şartı aranmayacaktır.

Kılavuzda yer alan belgelerin başvuru esnasında eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, başvuruya ekleyecekleri oda faaliyet belgesi veya oda kayıt belgesinde mutlaka mesleki faaliyetten veya sanat icrasından geçici veya sürekli olarak yasaklanmamış olduğuna dair bilgilerin yer alması gerekmektedir. Bilirkişi adayının çalıştığı kurum ya da kuruluştan alacağı ve başvuruya ekleyeceği görev belgesinde mutlaka görev tanımına, hangi pozisyon ve unvanlarda çalıştığına ve hakkında disiplin yaptırımı ya da mesleki yönden geçici ya da sürekli yasaklılık halinin bulunmadığına ilişkin bilgilerin yer alması gerekmektedir.

Bilirkişilik başvurusu için en fazla 3 Temel Uzmanlık Alanı ve seçilen temel uzmanlık alanları altında en fazla 3 Alt Uzmanlık Alanı seçim sınırı bulunmaktadır.

Bilirkişi bölge kurullarınca adayların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığı değerlendirilecek, başvuru dilekçesine eklenmesi zorunlu belgeleri eksik olanların listesi, bölge kurullarının internet sitelerinde yayımlanmak suretiyle duyurulacaktır. Eksik belgeleri UYAP Bilirkişi Portalı Bilgi Sistemi üzerinden tamamlaması için on beş gün kesin süre verilecek olup bu süreye rağmen eksikliklerin tamamlanmaması halinde ilgilinin başvurusu başkaca bir inceleme yapılmaksızın reddedilecektir.

İLK BAŞVURUDA EKLENECEK BELGELER

a) Yabancılar için pasaport veya yabancı kimlik numarası ve çalışma iznini gösteren belge.
b) Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (jpeg, png formatında, en fazla 5 Mb boyutunda).
c) Bölge kurulunun yetki çevresinde oturduğu ya da meslekî faaliyetini yürüttüğüne dair yazılı beyan.
ç) Daire Başkanlığı tarafından ilan edilen temel ve alt uzmanlıklarına göre sahip olunan yeterlilikleri gösteren diploma, meslekî yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi, ustalık belgesi veya benzeri belgelerin aslı veya onaylı sureti.
d) Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, meslek kuruluşuna üye olduğuna dair son altı ay içinde alınmış oda faaliyet belgesi veya oda kayıt belgesi.
e) Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalıştığını gösterir bilgi ve belgeler (SGK kaydı, oda belgesi, ruhsat, vergi kaydı, uzmanlık belgesi, görev belgesi, hizmet belgesi, meslekte veya sanatta yeterlilik belgesi, mesleki birliklerden alınacak kayıt belgeleri, saha çalışmaları, yürütülen projeler, uzmanlık alanına ilişkin mesleki ve akademik çalışmalar vb.)
f) Bilirkişilik temel eğitimi katılım belgesi.
g) Banka hesap (IBAN) numarası.

Bilirkişilik temel eğitimi Kanun gereği bir defaya mahsus alınan bir eğitimdir. Bu sebeple, iş bu başvuru dönemi öncesi alınan temel eğitim belgeleri geçerli olup başvuruların değerlendirilmesinde esas alınacaktır. Dolayısıyla temel eğitim katılım belgesi bulunan adayların yeniden temel eğitim almalarına gerek bulunmamaktadır.

YENİLEME BAŞVURUSU

Hali hazırda bölge bilirkişi listelerine üç yıllığına kaydedilmiş olup süresi dolduğundan yenileme talebinde bulunacaklarda temel ve alt uzmanlık alanı sınırlaması nedeniyle mesleki tecrübe ve fiili çalışma şartı yeniden değerlendirileceğinden yenileme talebine başvurulan uzmanlık alanında mesleki tecrübe ve fiili çalışma şartının ispatına yarar bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde eklenmesine dikkat edilmelidir.

Bu başvuru döneminde yenileme talebinde bulunacaklarda, yenileme eğitimi almış olma şartı geçici olarak aranmayacaktır. Bu durumdaki bilirkişilerin bölge kurulu tarafından başvurularının kabul edilerek listeye yeniden kaydedilmeleri halinde yenileme eğitimlerini Daire Başkanlığı tarafından belirlenecek takvim içerisinde almaları gerekmektedir.