Dünya Çevre Haftanız Kutlu Olsun

Pandemi sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında sağlık konusu bireysellikten çıkarak toplumsal bir sorumluluk haline gelmiştir.

COVID-19 salgını ile dünya halkları korona virüsten korumaya çalışırken doğa ve doğal yaşamın önemini fark ettiler.

Faaliyetlerin dünyaya zarar vermeyecek sınırlar içinde yürütülmesi gerektiğini aksi halde, çevremiz, sağlığımız ve ekonomimiz için ortaya çıkacak sonuçların felaket boyutunda olacağını deneyimleyerek yaşamış bulunuyoruz.

Orman yangınları, çekirge istilaları, buzulların erimesi, yanardağ aktiviteleri, fırtınalar, hortumlar, aşırı sıcaklar, kuraklık, derelerin akarsuların göllerin kuruması, yeraltı sularının çekilmesi, ani ısı değişiklikleri ve COVİD-19 salgını gibi son dönemde artarak çeşitlenip güçlenerek yaşantımızın bir parçası olan felaketler, dünya üzerinde sarsıcı etkilere sebep oldu.

Bu şehirde yaşayan bir insan olarak ürünümüzün çürümesini, suyumuzun zehirlenmesini istemiyoruz. Ordu-Fatsa-Ünye havzasında yaşayan vatandaşlar son beş yıldır dünyada “vahşi madencilik” olarak adlandırılan bir çevre felaketiyle karşı karşıyadır. Fatsa halkı bugün Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünyada birçok ülkede yasak olan siyanürlü altın arama uygulamasıyla karşı karşıyadır.

Uluslararası toplum , iklim, ekosistem yaşam formları olan biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında gerçekleştirilmesi öngörülen çok sayıda etkinlikle dünyanın kendini yenileme kapasitesini aşan Ekolojik Ayak İzimiz için önlemler alma arayışına girmiş durumdadır.

Hükümetler, şirketler ve insanlar bugün alacakları kararlarla sağlıklı toplum ve gelişen ekonomilerin temelini oluşturan doğayı korumak ve onarmak için bir an önce harekete geçmelidir:

Çevremizi korumak ve geliştirmek, ekonomik başarı anlayışımızın merkezine yerleştirilmelidir.

İnsan haklarından ahlak felsefesine, sürdürülebilir finanstan iş dünyasındaki yeniliklere kadar birçok farklı alanda insan ile doğanın birlikte varolup güçleneceği bir gelecek için gerekli düşünsel temellerin atılmasını talep ediyoruz.

Artık görüyoruz ki; insanlar büyük veya küçük adımlar atarak çevreci anlayış benimsemektedirler. Doğada yarattığımız negatif etkiyi azaltabileceğimiz bir yaşam biçiminin mümkün olduğuna inanıyoruz.

Doğayı ve insanları fazlasıyla önemseyen, zorluklar karşısında pes etmeyen sabırlı ve sonuç odaklı biz çevrecilerin mücadelesine katılmanızı bekliyoruz.

Sizin de bu değişimin bir parçası olmanızı umuyoruz.

 

ÇEVRE KOMİSYONU

 

Erdem BEKTAŞ

Başkan

 

Çağla ÇOLUK                           Muzaffer GÜRSOY                              Ahmet ÖZCAN

Başkan Yrd.                                      Sekreter                                              Üye

 

Şükrü ÖKSÜZ                          Zeki ÖNDERSEV

 Üye                                          Üye