VERGİ LEVHASI GİB İNTERNET SİTESİNDEN

31.05.2022 TARİHİNE KADAR OLUŞTURULACAKTIR

Değerli Üyemiz                                                                                                                                                          30/05/2022

Gelir/Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından, Gelir/Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra VERGİ LEVHASI, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulmakta  ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılmaktadır.

Vergi levhaları, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Yıllık Beyannamelerinin verilmesinden itibaren 31-Mayıs’a kadar GİB İnternet Vergi Dairesi sisteminden alınacaktır.

Gerek sizin gerekse müşterilerinize ait 2021 Yılına ilişkin Vergi levhalarını GİB İnternet sitesinden aşağıda belirttiğimiz yolu izleyerek alınacaktır.

  • GİB’ in  www.gib.gov.tr adresine giriş yapınız.
  • e- işlemler  seçeneği ile İnternet Vergi Dairesi  sistemine giriş yapılacak,
  • ÖNEMLİ DUYURU bölümündeki  intvd.gib.gov.tr adresine girilecek,
  • 02 İnternet Vergi Dairesi seçeneğini tıklayınız.
  • E-beyanname gönderdiğiniz ve size ait olan kullanıcı kodu, parola ve şifrenizi yazarak giriş butonuna basınız. (Vergi Dairesinden şifre alan müşteriniz varsa; müşteriniz kendi kullanıcı kodu, parola ve şifresini girecektir.)
  • Giriş yapıldıktan sonra gelen sayfadaki SORGULAMA butonuna basınız. VERGİ LEVHASI BİLGİLERİ seçeneğini tıklayınız.
  • Gelir Vergisi Mükellefleri için, Mükellef Vergi Kimlik Numarası ve TC Numarasını birlikte giriniz. (Adi  ortaklıkta, Kolektif Şirket Ortaklığında her ortak için ayrı ayrı giriniz)
  • Kurumlar Vergisi Mükellefleri için (Anonim Şirket -Limited Şirket) Şirketin Kimlik numarası (Hesap Numarası) girilecektir. Kurumlar Vergisi mükellefleri için TC Kimlik numarası bölümü boş bırakılacaktır.
  • Vergi Levhasını oluşturunuz. İstediğiniz rengi seçerek yeterli sayıda son üç yıla ilişkin barkodlu VERGİ LEVHASINI bastırınız. Gereğinde daha sonra kullanmak üzere kopyasını bilgisayarınızda saklamanızı öneriyoruz.

 VERGİ LEVHALARININ BULUNDURULACAĞI YERLER:

VUK 5. Maddede yapılan değişiklik ile Vergi levhalarının asılma zorunluluğu yoktur. İsteyen mükellefler levhalarını asabilirler. Ancak, Vergi levhalarının aşağıda belirtilen yerlerde bulundurulması zorunludur. Bu  zorunluluğa uymayanlara her tespitte 213 Sayılı VUK 353/4.Maddeye göre 500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Vergi levhası almak mecburiyetinde olan mükellefler levhaları iş yerlerinin;

  1. Merkezlerinde,
  2. Şubelerinde,
  3. Satış mağazalarında,
  4. Çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde,
  5. Taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında (taşıt işletmesi ifadesi, ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığını ifade ettiğinden, diğer iş kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taşıtlarında vergi levhası bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.) yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardır.

 İş  yerinde  birden  fazla  kat  veya  reyon  olması  halinde  her  kat  veya  reyon  için  ayrı  birer  levha  alma ve

 bulundurma zorunluluğu YOKTUR.

408 Sayılı VUK Genel Tebliğine göre birden fazla yerde vergi levhası bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler (Merkez, şube, satış mağazası gibi) ile levhalarını başka kurumlara ibraz edecek mükellefler vergi levhalarının internet vergi dairesinden ihtiyaç duydukları adet kadar çıktısını alabilecektir

 YENİ İŞE BAŞLAYANLARIN DURUMU:

Gelir/Kurumlar vergisi mükellefi olup yıl içinde işe yeni başlayan mükelleflerin vergi matrah kısmında “Yeni  İşe Başlama” ifadesi yer alacaktır. Söz konusu mükelleflerin vergi levhaları, mükellefiyet tesisini müteakip, sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarılacaktır.

Bu mükellefler vergi levhalarını mükellefiyet tesisinden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesinden yazdırmak suretiyle alacaklardır.

Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi  dairesinden  bizzat  kendileri  veya  3568  sayılı  Kanun  uyarınca  yetki   almış  olup  bağımsız  çalışan      serbest

 muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla yazdıracaklardır.

Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir. Ayrıca, meslek mensupları vergi levhalarının tasdikine dair Vergi Dairesine herhangi bir bildirimde bulunmayacaklar.

Vergi levhaları konusunda daha detaylı bilgileri 408 Sayılı VUK Genel Tebliğinden edinebilirsiniz. Son günleri beklemeden levhalarınızı alarak, müşterilerinizle aranızda sorun yaşamamanız dileği ile çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılarımla,

M.Ender SÖNMEZ

Oda Başkanı